Linkovi

Prilika za Denver da predstavi glavni grad Kolorada kao kapiju ka novom Zapadu


Više od 50 hiljada ljudi, među njima 15 hiljada novinara i pet hiljada delegata, okupiće se u Denveru krajem avgusta na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke. Očekuje se da će kandidatura senatora Baraka Obame za predsedničkog kandidata Demokratske stranke biti ozvaničena na tom skupu, a gradske vlasti u Denveru ovo vide kao odličnu priliku da predstave glavni grad Kolorada kao kapiju ka novom američkom Zapadu.

Bio je to dan Idite biciklom na posao, te je Dženin Vajt iz gradića Goldena, vozila 26 kilometara od svoje kuće do radnog mesta.

«Trebalo mi je manje od jednog sata. Sve je nizbrdo od Goldena do centra Denvera», priča Vajtova koja je odabrala da živi u Denveru. Pre osam godina, Dženin je došla zbog posla – i ostala.

«Volim Denver jer je okružen prirodom. Volim njegovu okolinu. Na sat vremena od mesta gde živim su planine», kaže ona.

Njeno razmišljanje dele mnogi. Očekuje se da broj stanovnika Denvera do 2030, od 2,7 poraste na 3,9 miliona - iz istih razloga. Loša strana grada su preopterećeni putevi i zagađenost vazduha, koja je postala veoma opasna po zdravlje, kaže Rodžer Singer, regionalni direktor najstarije grupe za zaštitu životne sredine u Americi, Kluba Sijera.

«Baš danas je na snazi upozorenje za one koji pate od astme, alergija ili sličnih respiratornih problema, da ograniče aktivnosti posle jedan sat po podne», upozorava Singer.

Gradonačelnik DenveraDžon Hikenluperje bio jedan od 35 hiljada građana koji su učestvovali u inicijativi Idite biciklom na posao- dan koji je inače deo većeg plana da se u gradu poboljša kvalitet vazduha i očuva priroda.

«Moramo da se usredsredimo na štednju energije, stoga su nam potrebni - bolja izolacija i vozila koja troše manje goriva, a grad mora da preuzme vođstvo u tome», smatra Hikenluper.

Rodžer Singer priča da su stanovnici Denvera stali iza projekta da se zasadi milion stabala, kao i da su izglasali da im se uvede novi dodatak na porez, kako bi omogućili 4,7 milijardi dolara za izgradnjulake železnice, a sve u cilju smanjenja broja automobila na putevima.

«Zajednički rad, izgleda, počinje da daje zajednička rešenja», optimističan je Singer.

U međuvremenu, Denver cveta. U centru gradaradnici završavaju nove poslovne i zgrade za stanovanje, a Erin Trep, direktorka denverske kancelarije za kulturu, kaže da je kulturalna renesansa poboljšala turizam. Denver je prošle godine posetilo više od 12 miliona ljudi, koji su potrošili 3 milijarde dolara.

«Iza mene je nova zgrada denverskog Muzeja umetnosti. Ovo je kulturna četvrt u kojoj se nalaze muzej, biblioteka, istorijski muzej Kolorada, prelepa gradska skupština i park», kaže Trepova.

Demokratska nacionalna konvencija će se održati od 25. do 28 avgusta. Očekuje se da mere bezbednosti budu jače nego ikada u istoriji Denvera. GradonačelnikHikenluper predstojeću konvenciju vidi kao priliku da se pokaže pozitivni duh novog Zapada.

«Zapad nisu samo bahati momci koji se laktajući probijaju do vrha. Zapad je saradnja», poručuje Hikenluper.

Gradonačelnik Hikenluper se nada da će se posetiocima dopasti ono što budu videli tokom četvorodnevne konvencije, te da će ih to inspirisati da se vrate kao turisti ili možda iz poslovnih razloga.

XS
SM
MD
LG