Linkovi

Optužnice protiv 11 osoba zbog krađe identiteta u Sjedinjenim Državama


Američko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv 11 osoba zbog, kako je saopšteno, najvećeg i najsloženijeg slučaja krađe identiteta ikada zabeleženog u Sjedinjenim Državama, sa oko 40 miliona potencijalnih žrtava.

Trgovina kreditnom ili bankomat karticom veoma je jednostavna. I za potrošače, i po svemu sudeći, kriminalce. Sekretarijat za pravosuđe uhapsio je 11 osoba zbog sumnje da su povezani sa najvećim slučajem hakerske i krađe identiteta, kojim se američko tužilaštvo ikada bavilo.

«Jedna od ključnih lekcija u ovom slučaju je da se količina informacija, njihova osetljivost i mogućnost zloupotrebe i dalje povećavaju»,kaže Mark Rotenberg.

Bilo ko može biti žrtva u ovom slučaju, s obzirom na to da su ukradeni brojevi više od 40 miliona kreditnih i bankomat kartica.

«Jednostavno su se vozili automobilom, sa laptop kompjuterom i tragali za pristupačnim bežičnim kompjuterskim mrežama.»

Sekretarijat za pravosuđe navodi da su optuženi upali u bežične mreže nekoliko poznatih američkih maloprodajnih radnji, poput TJ MAXX, Boston Marketa, Barnes i Nobla, Sports Authority i DSW-a.

«Veoma sam iznenađen što te kompanije nisu koristile odgovarajuće bezbednosne mjere.»

Istražitelji ističu da su hakeri zatim prodavali informacije o pojedinim kreditnim karticama i pravili duplikate koji su im omogućavali da sa bankomata uzmu desetine hiljada dolara. Vlasti nisu želele da saopšte podatak o tome koliko su optuženi ukupno ukrali novca, ali se veruje da su u pitanju stotine miliona dolara.

XS
SM
MD
LG