Linkovi

Bela kuća ponovo zatražila prekid krvavog sukoba Rusije i Gruzije


Predsednik Buš se angažovao da ličnom diplomatijom pokuša da prekine krvorpoliće i dovede strane za pregovarački sto. Najnoviji potez je poziv francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju, koji drži šestomesečno rotirajuće predsedništvo Evropske unije.

Portparol Bele kuće je izjavio da američki i francuski predsednik imaju isti stav prema sve većem sukobu Gruzije i Rusije oko Južne Osetije. On je objasnio da oba predsednika traže prekid vatre, prekid akcija i poštovanje gruzijske teritorijalne celovitosti. Njih dvojica su razgovarali posle jučerašnjeg poziva predsednika Buša ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu i gruzijskom predsedniku Mihailu Sakašviliju.

Predsednik Buš je takođe razgovarao o situaciji sa ruskim premijerom Vladimnirom Putinom, sa kojim se video na prijemu u Pekingu. Zvaničnici Bele kuće nisu objavili detalje tog razgovora, ali nema dileme da su veoma zabrinuti zbog ruskih akcija i žele da vide šta će Moskva dalje da radi.

Visoki član Bušovog Saveta za nacionalnu bezbednost kaže da administracija ipak ne želi da donosi prebrzo zaključke. Ipak, Džim Džefri nije ostavio sumnju u pogledu zabrinutosti Bele kuće da Rusija želi da proširi sukob. Gruzija je u petak uputila svoje trupe u Južnu Osetiju ne bi li otcepljenu pokrajinu vratila pod svoju kontrolu. Rusija podržava separatiste i svoje mirovne trupe u regionu. Kada je Gruzija povukla svoj potez, Rusija je uputila dodatne trupe i potom počela da bombarduje ciljeve van teritorije Južne Osetije.

Džim Džefri je novinarima u predsednikovoj pratnji u Pekingu rekao da je rusko reagovanje nesrazmerno i da – ukoliko se nastavi – može da ima znatan dugoročni uticaj na američko-ruske odnose. Portparolka Bele kuće Dejna Perino je jasno stavila do znanja da administracija predsednika Buša čini sve što je u njenoj moći da predupredi takav razvoj događaja. Ona je objasnila da Bela kuća pokušava da vrati strane za pregovarački sto i prekine krvoproliće.

«Rekla bih da u ovom treutku treba da nastavimo da radimo da bismo rešili ovo na miran način i ako je tačno da su Gruzijci počeli da se povlače, to bi moglo da nas dovede tamo gde bi trebalo da budemo da bi počeo prekid vatre.»

Perino je rekla da je glavni cilj Sjedinjenih Država da spreči dalje ubijanje. Ona je rekla da je previše ljudi već poginulo u ovom sporu – i to i vojnika i civila.

XS
SM
MD
LG