Linkovi

Košarkaška reprezentacija SAD traži iskupljenje u Pekingu


Košarkaška reprezentacija SAD nada se da će se iskupiti za razočaravajuće treće mesto na Olimpijskim igrama u Atini pre četiri godine. Bilo je to prvi put, otkad je profesionalcima 1992. dozvoljeno da se takmiče na Igrama, da SAD nisu osvojil zlato. Košarkaški zvaničnici u SAD uložili su dodatne napore da sastave tim sa puno NBA zvezda i poznatim univerzitetskim trenerom za ovogodišnje Igre u Pekingu.

Američki košarkaši bili su dobro raspoloženi prilikom neformalnog susreta sa nekoliko novijnara pred trening u sali pekinškog univerziteta Normal. Dvejn Vejd, koji je pre dve godine predvodio Majami do titule šampiona NBA lige, kaže da su on i njegovi saigrači spremni za olimpijski izazov.

"Svaki tim koji želi da nas pobedi, moraće da igra sjajno. Kako god mi igrali, oni će morati da igraju izvanredno da bi nas pobedili. I to je dobro, jer ukoliko mi budemo igrali sjajno, biće jako teško da nas neko pobedi", rekao je Vejd.

Zvezda Klivlend Kavalirsa LeBron Džejms, koji je bio član tima u Atini, kaže da mu nije problem što se od njega očekuje da bude lider na parketu.

"To je jedna stvar koju pokušavam da radim svakog dana na treningi u na utakmicama, da budem glasan i da im stavim do znanja šta se dešava i u odbrani i u napadu. Da, prihvatam odgovornost", rekao je Lebron.

Najkorisniji igrač poslednjeg NBA šampionata i zvezda Los Anđeles Lejkersa Kobi Brajant svestan je da Amerikancima zlatna medalja nije osigurana.


"Ovo više nije američka igra, već svetska. Lepota košarke je u tome što je postala globalna igra. Kada cenite čistoću igru, onda volite da vidite tako nešto, jer volite ovaj sport toliko da taj osećaj želite da podelite sa drugima", rekao je Brajant.

Američki košarkaši započinju takmičenje po grupama u nedelju protiv Kine, za koju će nastupiti NBA superstar Jao Ming. Trener selekcije SAD Majk Šiševski očekuje naelektrisanu atmosferu.

"Milsim da će nam ukazati ogromno poštovanje, kao i mi njima. Sigurno da bi voleli da nas pobede, ali videćemo, biće to odlična utakmica", zaklučio je Šiševski.

XS
SM
MD
LG