Linkovi

Nova metoda testiranja kanceroznog tkiva obećava efikasnije lečenje


Jedna nova metoda genetske analize kanceroznih ćelija otvara nove mogućnosti u lečenju nekih od težih oblika raka. Naš saradnik Đorđe Putić razgovarao je sa dvojicom srpskih inženjera koji su učestvovali u razvoju novih testova.

Američka Administracija za kontrolu hrane i lekova nedavno je odobrila upotrebu jedne nove metode za otkrivanje porekla tumora koje je teško identifikovati. Kod obolelih od raka često je teško utvrditi u kom organu su se kancerogene ćelije najpre pojavile. Taj podatak je važan jer mnogi lekovi deluju na sasvim određene organe. Ako znaju odakle rak potiče lekarima je znatno lakše da propišu preciznu terapiju. Kompanija Pathwork Diagnostics, iz Sanivejla, u Kaliforniji, razvila je i klinički isprobala test kojim, na osnovu uzorka tkiva tumora, za nekoliko dana može da ustanovi za 15 različitih vrsta raka iz kog tkiva potiču. Među naučnicima koji su razvili ovaj test su i dva bivša studenta Elektrotehničkog fakulteta Beogradskog univerziteta, Ljuba Nikolić i Zoran Popović. Evo kako nam je suštinu testa objasnio šef istraživačkog tima firme Pathwork Diagnostics, doktor elektrotehnike Ljuba Vuturović.

"Najpre se uzme uzorak tumora, na uobičajen način, putem biopsije, odnosno hirurške intervencije, a zatim se taj uzorak na određeni hemijski način pripremi kao ekstrakt koji izgleda kao providna tečnost na dnu epruvete. U ekstraktu se nalaze molekuli RNK iz tog tumora. Ekstrakt se bukvalno izlije na površinu DNK mikročipa, a zatim stavlja u peć kako bi se ekstrakt fiksirao na njegovoj površini. Posle pečenja od 16 sati mikročip može da se isčita u laserskom skeneru. Iščitavanjem se dobija informacija o tome koja količina gena je bila prisutna u izvornom tumoru."

Inženjer Vuturović kaže da na površini DNK čipa postoji oko deset hiljada senzora, a svaki od njih odgovara približno jednom genu. Desetak hiljada senzora daje desetak hiljada merenja pa se na taj način dobija slika koliko gena koje vrste postoji u analiziranom tumoru. Njegov saradnik, takođe inženjer, Zoran Popović, napominje da je za svaki test potreban novi čip.

"Za svaki set uzoraka mi koristimo novi čip, radimo obradu i dobijamo podatke za koje smo zainteresovani, koje želimo."

Popović dodaje da su ovakvi čipovi već odavno u upotrebi, ali da je kompanija Pathwork Diagnostics prva koja je razvila test koji može da utvrdi poreklo kanceroznih ćelija. Ing. Vuturović kaže da je desetak hiljada brojeva koji odgovaraju pojedinim genima trebalo pretvoriti u izveštaj koji svaki lekar može da pročita.

"Ono što je potrebno uraditi jeste ametmatički transformisati tu veliku količinu podataka u dijagnozu koja je upotrebljiva za lekara, a zapravo i za pacijenta. Ovaj test koji utvrđuje poreklo tumora ima tabelu sa 15 različitih vrsta raka dajući za svaki od njih verovatnoću da je uzorak potekao iz tog tipa tumora. Ovaj čip i ovaj metod sada su odobreni za kliničku upotrebu u bilo kojoj laboratoriji u SAD."

Ing. Zoran Popović dodaje da je cena dijagnoze relativno pristupačna.

"Cena se kreće nešto ispod 4 hiljade dolara, a cena čipa je oko 200 dolara."

Test traje tri do 4 dana. Inače, tokom preliminarnih kliničkih ispitivanja, test je pokazao tačnost od približno 90 odsto. Ing. Vuturović napominje da kompanija Pathwork Diagnostics sada namerava da poveća broj tumora koje može da detektuje ovom metodom kako bi pokrila praktično sve vrste raka koje se pojavljuju u kliničkoj praksi.

XS
SM
MD
LG