Linkovi

Larabi: Ne postoji dugoročno rešenje spora oko Južne Osetije i Abhazije


Stiven Larabi, saradnik REND korporacije, smatra da je najnovija eskalacija neprijateljstava u Južnoj Osetiji posledica pojačanih napetosti Rusije i Gruzije zbog sve izraženije prozapadne politike Tbilisija.

«Ovo je u stvari posledica pokušaja Rusije da preko Južne Osetije i Abhazije održi svoj uticaj u zemljama u kavkaskom regionu. Pri tom je sukob između Gruzije i Rusije oko Južne Osetije počeo da eskalira nakon aprilskog NATO samita u Bukureštu. Najnoviji razvoj događaja treba stoga posmatrati u širom kontekstu u kojem Rusija želi da da do znanja da može da stvori nevolje ukoliko Gruzija bude nastavila da traži prijem u NATO-u.»

Veliki broj žitelja u Južnoj Osetiji, navodi Stiven Larabi, ima rusko državljanstvo, što je omogućilo Moskvi da pod plaštom zaštite svojih sunarodnika izvrši upad u Južnu Osetiju. Naš sagovornik dodaje da je drugi cilj bio da se ponizi predsednik Gruzije, Mihail Saakašvili.

«Rusi žele da upute snažnu poruku da su spremni da brane svoje interese i prava ruskih državljana, kao i da zadaju udarac Saakašviliju i takođe jasno predoče da neće da prihvate promenu statusa kvo. Status kvo za Rusiju znači da su se Južna Osetija i Abhazija otcepile od Gruzije, odnosno da nisu više deo njene teritorije, mada prema međunarodnom pravu one jesu integralni deo gruzijske teritorije.»

Po Larabijevom mišljenju položaj Gruzije je izuzetno slab u odnosu na Rusiju, koja bi mogla – kako se izrazio -- da skrši tu zemlju ako bi to želela. Međutim, dodaje Larabi, Moskva ne želi da komplikuje odnose sa Zapadom, a posebno sa Sjedinjenim Državama.

«Rusija ne želi veću eskalaciju konflikta u koji bi se, bar politički, umešale Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje. Moskva je uspela da postigne svoj cilj time što je svojim trupama ušla u deo Južne Osetije, ali ne verujem da ima bilo kakvu nameru da osvaja Gruziju.»

Naš sagovornik tvrdi da ne postoji dugoročno rešenje rusko-gruzijskog spora oko Južne Osetije i Abhazije. Larabi smatra da je zasada jedino realno očekivati zamrzavanje konflikta, koji traje još od raspada Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih godina.

XS
SM
MD
LG