Linkovi

Viner predložio zakon kojim se strancima olakšava rad u SAD


Njujorška modna industrija svake godine donosi milione dolara lokalnoj ekonomiji. Jedan kongresmen veruje da bi taj biznis mogao da bude doveden u pitanje zbog nedostatka viza za modele. Skoro dve decenije one dolaze u SAD na iste vize kao kao i radnici u polju visoke tehnologije – takozvane H-1B vize. Otkad je pre četiri godine smanjen broj tih viza, manekenkama je postalo teže da ih dobiju.

Njujorški kongresmen Entoni Viner plaši se da bi Amerika uskoro mogla da izgubi vodeću ulogu u indistriji mode. Prema trenutnoj imigracionoj politici, modelima, koji dolaze u SAD zbog modnih revija i pratećih aktivnosti, neophodna je privremena radna viza H-1B. Od 85 hiljada takvih viza izdatih prošle godine, manje od 350 je otišlo na modele. Viner želi da se svake godine za njih odvoji bar 1.000 viza.

Dimitrios Papadimitriju iz Instituta za migracionu politiku veruje da je to razuman zahtev.

"Mislim da bi brojka od hiljadu bila dobra deja iz jednog prostog razloga: mi u prinicpu nemamo predstavu kakva je potražnja za vizama za modele".

Neki kritičari Vinerovog plana optužuju ga da s obzirom da nije oženjen, koristi zakonski predlog da pronađe devojku, ali on uzvraća da mu je jedina briga njujorška ekonomija.

Ian Vilijams, direktor vašingtonske «DC nedelje mode», pozdravlja inicijativu jer veruje da su modeli suočeni sa više prepreka nego tehnološki radnici.

"Industrija mode za manekenke vam je kao privremeni posao, radite za nekoliko poslodavaca, a nijedan ne želi da sponzoriše određenu manekenku. Stoga su one suočene sa većim izazovom. Ne bi se moglo reći da agencije zapošljavaju manekenke, one ih predstavljaju, ali im ne obezbeđuju radno mesto. Nedelje mode traju od sedam do deset dana, i nekad modeli treba da budu tu samo u tom periodu. To je izazov".

NARR: Konkurencija za ta ograničena mesta je vrlo tesna. Visoko-tehnološke kompanije poput «Majkrosofta» aktivno traže radnike u inostranstvu, ne bi li popuniliono što ko-osnivač kompanije Bil Gejts naziva "kritičnim nedostatkom naučnog talenta".

"Da bismo se pozabavili nestašicom naučnika i inženjera moramo uraditi dve stvari: obaviti reformu obrazovnog sistema i imigracione politike".

NARR: Vinerov plan preskočio je važnu prepreku kada ga je ranije ove godine potvrdio Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma. Viner međutim sumnja da će on postati zakon tokom ovog saziva Kongresa i kako kaže, njegova nastojanja da pomogne industriji mode moraće da sačekaju sveobuhvatnu imigracionu reformu.

XS
SM
MD
LG