Linkovi

SAD pozvale na trenutni prekid vatre u sukobu Gruzije i Rusije


Zvaničnici Stejt departmenta navode da su državni sekretar Kondoliza Rajs i druge visoke američke diplomate angažovani u hitnoj rundi telefonske diplomatije sa umešanim stranama, u nadi da će uspeti da smanje tenzije oko Južne Osetije.

Sjedinjene Države su tokom proteklih godina uspostavile vrlo bliske veze sa vladom gruzijskog predsednika Mihaila Saakašvilija i već dugo nastoje da ublaže zategnutost izmedju Tbilisija i Moskve oko Južne Osetije i Abhazije – secesionističkih gruzijskih regija u kojima je uticaj Moskve veliki.

Na konferenciji za štampu vršilac dužnosti portparola Stejt departmenta Gonzalo Galjegos ponovio je američku podršku teritorijalnom integritetu Gruzije u ovom najnovijem sukobu i istakao da Sjedinjene Države žele momentalni prekid vatre:

«Apelujemo na sve umešane strane, uključujući Gruzijce, Ruse i gradjane Južne Osetije da smanje zategnutosti i izbegnu dalji konflikt. Radimo na posredničkim nastojanjima u cilju postizanja prekida vatre. Danas šaljemo izaslanika u taj region koji će biti angažovan sa svim stranama u ovom konfliktu. Državni sekretar Rajs i drugi visoki funkcioneri će nastaviti kontakte sa stranama u sukobu kako bi neprijateljstava bila okončana.»

Visoki funkcioner Stejt departmenta koji je govorio nešto kasnije rekao je da se Bušova administracija nada da će korodinisati posrednička nastojanja zajedno sa evropskim zemljama i da zbog nestabilnosti u regionu američki izaslanik možda neće odmah otputovati iz Vašingtona.

Posle Vašingtona apel za prekid vatre takodje su ponovile Ujedinjene nacije, potom NATO, Evropska unija i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju koja je takodje saopštila da šalje izaslanika u region.

U medjuvremenu, američki Sekretarijat za odbranu saopštio je da budno prati razvoj dogadjaja u Gruziji i da nije primio zahtev za pomoć od Tbilisija nakon što su dodatne ruske trupe ove nedelje ušle u Gruziju.

Portparol Pentagona rekao je da su oko 130 američkih vojnika i kontraktora, koji su stacionirani nadomak Tbilisija sa zadatakom da obuče gruzijske trupe za misije u Iraku, bezbedni.

XS
SM
MD
LG