Linkovi

Nedavna studija otkrila da samostalni pregled dojki možda i nije zdrav


Već godinama, zdravstveni profesionalci pokazuju ženama kako da naprave mesečni pregled svojih grudi - kao metod za rano otkrivanje raka. Medjutim, nedavna studija je otkrila da samostalni pregled dojki možda i nije toliko zdrav.

Svetska zdravstvena organizacija smatra da je rak dojke najrasprostranjenija vrsta raka od kojeg žene umiru. Ipak, precizne tehnologije kao što je mamografija – koje se koriste za otkrivanje raka dojke – nisu uvek dostupne u zemljama u razvoju.

Sistematski pregled u pet poteza je već godinama uobičajeni savet koji lekari daju ženama u okviru ranog otkrivanja raka. Pet Zinki kaže da je ta praksa veoma korisna. Ona je otkrila nešto sumnjivo u svojoj dojci tokom samostalnog pregleda.

«Mislim da mi je to spaslo život, jer se žlezda agresivno povećavala. Svega šest nedelja ranije je bila normalna», kaže ona.

Američko Udruženje za rak je proteklih godina preporučivalo samostalni mesečni pregled. Medjutim sada, studija sprovedena na najmanje 380 hiljada žena iz Rusije i Kine, zaključila je da nema značajne razlike u broju smrtnih slučajeva među ženama koje se samopregledaju i onih koje to ne čine. Studija je takodje ustanovila da samostalni pregledi izazivaju strah i uznemirenost kod mnogih žena. Istraživačica raka dojke Suzan Lav kaže da se neke nepotrebno podvrgavaju biopsiji, posle koje se ispostavi da žlezda nije kancerogena.

«Dodatne stvari koje ustanove žene koje se stalno samopregledaju, samo ih vode nepotrebnim hirurškim zahvatima koji ne utiču na moguću pojavu kancera», kaže ona.

Autori studije kažu da bi žene trebalo da znaju kakav je normalan osećaj grudi, kaže Suzan Lav.

«Mislim da je normalno za zdravlje dojki biti svestan svog tela. To ne znači da intenzivnim pregledima svakog meseca treba ići u drugu krajnost, ali znači da treba biti svestan svojih grudi u različito vreme svakog meseca i registrovati promene», kaže Suzan Lav.

NARR: Stručnjaci podsećaju da poseta lekaru – kad osetite da nešto nije u redu sa vašim grudima – ipak može da vas smiri.

XS
SM
MD
LG