Linkovi

Predsednik Buš apelovao na veću slobodu izražavanja u Kini


U Kini vlada vidno uzbuđenje među ljubiteljima Olimpijskih igara, ali protesti, terorističke pretnje i smog prete da pokvare današnju ceremoniju otvaranja igara. Kineski državni mediji prenose da će svečanosti otvaranja i takmičenjima prisustvovati više od 80 svetskih lidera i visokih zvaničnika.

U programu koji će trajati tri i po sata nastupiće nekoliko hiljada izvođača. Svečanost na stadionu "Ptičije gnezdo" počeće u osam sati i osam minuta uveče po lokalnom vremenu, jer je broj osam srećan broj u Kini.

Uprkos velikim naporima da očiste smog, zatvaranjem fabrika i zabranom saobraćaja vidljivost u Pekingu je otežana zbog zagađenosti i magle.

Nekoliko sati pred otvaranje Olimpijskih igara američki predsednik, Džordž Buš uputio je još jedan poziv na veću slobodu izražavanja u Kini tokom svečanosti povodom otvaranja novog kompleksa američke ambasade u Pekingu. Buš je rekao da su društva koja dozvoljavaju slobodno izražavanje najprosperitetnija i najmiroljubivija.

Američki predsednik je takođe rekao da veliki kompleks nove ambasade odražava solidnu osnovu američko kineskih odnosa i naglasio da je prošle nedelje u Vašingtonu otvoren novi kompleks kineske ambasade.

Zamenik kineskog ministra inostranih poslova Dai Binguo, koji je prisustvovao ceremoniji otvaranja pozvao je Kinu I Sjedinjene države da na prikladan način rešavaju međusobne razlike u gledanjima na osetljiva pitanja. Dai je takođe podsetio na ulogu bivšeg američkog predsednika Džordža Buša u normalizaciji odnosa dve zemlje pre skoro 30 godina.

Predsednik Buš, koji je prvi aktivni, američki predsednik koji prisustvuje Olimpijskim igrama na stranom terenu je rekao da jedva čeka da igre počnu..

"Čast mi je da predstavljam Sjedinjene države na ceremoniji otvaranja igara ovde u Pekingu rekao je američki predsednik. "

XS
SM
MD
LG