Linkovi

Mekgrejn: Svi ekonomski stručnjaci se slažu da najgore još nije prošlo


"Ako je američka predsednička kampanja barometar stavova američkih gradjana, onda je ekonomija iskrsla kao prioritetno pitanje, čak i ispred Iraka ili Avganistana" kaže u razgovoru za naš program, novinarka vašingtonskog lista " The Politico", Viktorija Mekgrejn. Prvo pitanje kolege Branka Mikašinovića odnosilo se na to koji ekonomski problem u Americi bi trebalo rešavati prvo - usporeni ekonomski rast ili inflaciju.

Viktorija Mekgrejn: To je jedno od glavnih pitanja sa kojim je suočena američka Uprava federalnih rezervi. S jedne strane imate usporenu ekonomiju i čini se sve da bi se ta situacija promenila, uključujući smanjenje kamatnih stopa, obnovu poverenja u berzanske aktivnosti, itd. S druge strane, inflacija je znatno porasla u poslednje vreme, kao i cene nafte, sirovina i hrane. Kratkoročno gledano, Uprava federalnih rezervi neće povećati kamatnu stopu da bi dalje stimulisala ekonomiju, što ona obično čini u slučaju porasta inflacije. Dakle, u fazi smo procene stanja ekonomije i moguće dalje primene nužnih mera.

Glas Amerike: Da li problemi na tržištu nekretnina i dalje predstavljaju opasnost po američku privredu i koliko dugo bi to moglo da potraje?

Viktorija Mekgrejn: Svi ekonomski stručnjaci se slažu da najgore još nije prošlo. 2007. godine bilo je milion i po slučajeva gubitka imovine, a predvidja se oko 2 i po miliona slučajeva ove godne. Ono što pogoršava situaciju je dalji pad cena nekretnina i kupovne moći dolara, kao i porast nezaposlenosti. Za sada, većina stručnjaka smatra da će doći do zaokreta i ekonomskog oporavka krajem iduće godine. Medjutim, ako ekonomski rast bude još više usporen, a stopa nezaposlenosti drastično poraste, situacija bi mogla da bude i gora od sadašnjih predvidjanja.

Glas Amerike: Da li bi američki dolar trebalo dalje da gubi na vrednosti – da li bi to bilo u interesu američke ekonomije?

Mekgrejn: Do sada je pad vrednosti američkog dolara doprineo daleko većem izvozu američke robe i taj sektor američke ekonomije je pokazao dobre rezultate, odnosno, američke kompanije su uspele da plasiraju više svoje robe u inostranstvo zahvaljujući nižim cenama. Ukoliko vrednost dolara padne suviše, to će podstaći veću bojazan od inflacije, tako da tu treba pronaći odredjeni balans. Inače, stručnjaci već godinama naglašavju potrebu da se vrednost dolara smanji radi povećanja izvoza, ali ni previše slab dolar, kao što je sada slučaj, nije dobar za ekonomiju,

Glas Amerike: Kako procenujete uticaj opadanja berzanskih aktivnosti i smanjenja vrednosti akcija u Americi?

Mekgrejn: Pad vrednosti akcija čini ljude nervoznim, a investitori gube poverenje u ekonomiju jer se osećaju siromašnijim kada njihove deonice gube vrednost. Drugim rečima, kada vrednost vaših investicija opada, uključujući vaše nekretnine, to je signal za uzbunu. Medjutim, dugoročno gledano, vrednost akcija se, prema dosadašnjim ciklusima berzanskih aktivnosti, uvek povrati i stoga je savet ovdašnjih finansijskih stručnjaka da ne treba delovati ishitreno ili prodavati kada je tržište slabo. U svakom slučaju, berza pokazuje isti nivo neizvesnosti koji karatkeriše i ekonomiju.

XS
SM
MD
LG