Linkovi

U Srbiji podignute optužnice za ratne zločine u Zvorniku


Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo da je podiglo optužnicu protiv predsednik bivše privremene vlade srpske opštine Zvornik i komandant štaba teritorijelne odbrane Branka Grujića i Branka Popovića za zločin u Zvorniku 1992. godine.

Prvo suđenje optuženima za Zvornik završeno je u junu ove godine kada su trojica pripadnika paravojnih formacija Žute ose i Pivarski osuđeni na 15, 13 i tri godine zatvora. Na insistiranje Tužilaštva, zbog efikasnosti, postupak je razdvojen i nova optužnica tereti Grujića i Popovića da su smišljeno preduzimali akcije koristeći svoja ovlašćenja kako bi prinudno razdvajali i uzimali kao taoce muslimanske civile koji su potom masovno ubijani. U javnosti postoji nepodeljeno mišljenje da je u pitanju najveći zločin počinjen u BiH posle Srebrenice, a Grujić i Popović smatraju se odgovornim za zločine i za smrt oko sedam stotina žrtava.Tela ubijenih pronađena su u masovnim grobnicama na Crnom Vrhu i Grbavcima i do sada je identifikovano 270 žrtava.

Pravni zastupnik porodica žrtava Dragolub Todorović izjavio je da postoje pismeni i materjalni dokazi, zapisnici sa sastanaka i iskaz svedoka koji je preživeo likvidacije i da se zna ko su i izvršioci, ali da su oni u bekstvu.

Tim povodom portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da Tužilaštvo zahteva sprovođenje istrage protiv još četiri lica, da se u ovom trenutku intenzivno traga za neposrednim izvršiocima i dodao da će javnost vrlo brzo biti upoznata sa rezultatima.

XS
SM
MD
LG