Linkovi

Više od 50 godina zatvora za uhapšene u operaciji Orlov let


Viši sud u Podgorici osudio je 17-članu grupu Albanaca kaznom zatvora u ukupnom trajanju od 51 godinu i mjesec, zbog pripreme oružane pobune u Malesiji i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.Presudu je izreklo sudsko Vijeće kojim je predsjedavao sudija Ivica Stanković.

Prema izrečenoj presudi, 12 Albanaca osuđeni su na kaznu zatvora u ukupnom trajanju od 48 godina i devet mjeseci zbog toga što su na organizovan način izvršili udruživanje radi protivustavnih djelatnosti i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore.

Zbog tog krivičnog djela osuđeni su Doda Ljucaj na šest i po godina zatvora, Đon Dedvukaj na pet godina, Anton Siništaj na šest i Viktor Siništaj na pet.

Zef Beriša je zbog istog krivičnog djela osuđen na kaznu zatvora od četiri godine, koliko i Sokolj Ivanaj, dok su njegov brat Đorđe Ivanović i Viktor Drešević osuđeni na kaznu zatvoru od po dvije i po godine.

Na po tri godine zatvora osuđeni su Pjetar Dedvukaj, Rok Dedvukaj i Kolja Dedvukaj, a Viktor Drešević na tri godine i tri mjeseca.

Za deset od 12 osuđenih za udruživanje radi protivustavnih djelatnosti i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti ukinut je pritvor, uz izricanje mjera nadzora.

Đon Ljucović je u bjekstvu, a Doda Ljucaj ostaje u pritvoru, jer je ranije bio u bjekstvu.

Osuđenima kojima je ukinut pritvor zabranjeno je napuštanje Crne Gore i biće im oduzeti pasoši.

Đon Dedvuković, Nikola Ljekočević, Marko Ivanović, Vaso Koljčević i Maljota Bojović, koji su se branili sa slobode, osuđeni su na kaznu zatvora od ukupno dvije godine i četiri mjeseca zbog krivičnog djela “nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija".

Đon Dedvuković osuđen je na kaznu zatvora od tri mjeseca, Nikola Ljekočević, Vaso Koljčević i Maljota Bojović na šest mjeseci, a Marko Ivanović na sedam mjeseci.

Osuđeni imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od 15 dana od izricanja presude, dok se oni kojima su opredijeljene mjere nadzora mogu žaliti u roku od tri dana.

Grupa je uhapšena u septembru 2006. godine u operaciji koju je policija nazvala "Orlov let". Glavni pretres je počeo 14. maja prošle, a završio 17. jula ove godine.
Svi optuženi su tokom glavnog pretresa negirali navode optužnice.

Hapšenje optuženih za zločin u Kaluđerskom lazu

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica saopštila je danas da je uhapšeno pet bivših pripadnika Vojske Jugoslavije koji su osumnjičeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Kaluđerskom lazu kod Rožaja 1999. godine.

Podgorički mediji prenijeli su ranije da je u Bijelom Polju uhapšeno sedam pripadnika bivše VJ i da im je određen pritvor, kao i da će rješenje o pritvoru osmom osumnjičenom, Predragu Strugaru, biti uručeno naknadno, jer je nastanjen u Beogradu.

Sudski postupak protiv optuženih u slučaju Kaluđerski laz vodiće Specijalno veće za suđenje u krivičnim stvarima organiziranog kriminala, korupcije, ratnih zločina i terorizma, koje će 1. septembra biti formirano pri Višem sudu u Bijelom Polju.

XS
SM
MD
LG