Linkovi

Nastavlja se pritisak američke administracije na Srbiju da izruči Miladina Kovačevića


Pritisak američke administracije na Srbiju, u vezi sa izručenjem Miladina Kovačevića
srpskog državljanina, koga američko pravosuđe tereti za učešće u napadu u kome je prebijen njegov kolega sa univerziteta u Njujorku, nastaviće se, jer se Kovačević nije pojavio na zakazanom saslušanju u SAD.

Predstavnik Stejt Departmenta, Gonzalo Galjegos, podsetio je danas da je rok da se Kovačević pojavi i suoči sa optužnicom u Njujorku, istekao 1. avgusta i da mu je na osnovu interpolove potjernice onemogućen ulazak u 180 svjetskih država.

"Vjerujemo da treba da bude izveden pred lice pravde i da mu se sudi za djela za koja je optužen. Radimo sa srpskom vladom kako bi osigurali da se to dogodi", kazao je Galjegos i tako ujedno odgovorio na pitanje novinara Glasa Amerike da li Stejt Department podržava iicijativu senatora iz Njujorka, Čarlsa Šumera, koji najavljuje da će zahtijevati od Kongresa da – zbog slučaja Kovačević - razmotri nastavak pomoći koju SAD dodjeljuju Srbiji, vrijednu 50 miliona dolara.

"Taj slučaj shvatamo veoma ozbiljno. Ambasador i drugi viši zvaničnici u ambasadi, kao i službenici u Stejt Departmentu uključeni su u taj slučaj od početka", rekao je Galjegos.

Dvoje senatora iz Njujorka – Čarls Šumer i Hilari Klinton, zaprijetili su Srbiji "ozbiljnim posledicama" ukoliko ne bude sarađivala u slučaju Kovačević. Senator Šumer je obraćajući se novinarima tim povodom bio sasvim konkretan:

"Nećemo biti zadovoljni dok se Kovačević ne vrati u SAD i izađe pred lice pravde", rekao je senator Šumer.

Miladin Kovačević je optužen za prebijanje kolege Brajana Štajhnauera, u jednom baru Univerziteta u Binghemptonu. Štajhnauer je od maja, kada je došlo do tuče - u komi. Ministarstvo pravde Srbije tvrdi, međutim, da još nije dobilo bilo kakav zahtev američkih nadležnih organa u vezi sa slučajem Kovačević.

XS
SM
MD
LG