Linkovi

Predsednika Buša u Južnoj Koreji dočekali protesti zbog uvoza američke govedine


Američki predsednik Džordž Buš doputovao je u Seul u Južnoj Koreji – prvu stanicu na svom jednonedeljnom putovanju po Aziji, tokom kojeg će posetiti i Tajland i Kinu, gde će prisustvovati otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu. Novinarka "Glasa Amerike" Pola Vulfson izveštava iz glavnog grada Južne Koreje, gde hiljade ljudi protestuju zbog ukidanja zabrane uvoza mesa iz Sjedinjenih Država.

Ovo je najverovatnije poslednje Bušovo putovanje u Aziju kao predsednika. On će o brojnim pitanjima razgovarati sa južnokorejskim, tajlandskim i kineskim zvaničnicima – od severnokorejskih nuklearnih ambicija, preko trgovine, do ljudskih prava. U Seulu će razmatrati bezbednosna i finansijska pitanja sa predsednikom Lijem Mjung Bakom. Ali Severna Koreja će najverovatnije biti pitanje koje će se naći iznad svih ostalih tema. Predsednik Buš je rekao da pozdravlja nedavnu deklaraciju Severne Koreje o delatnosti u vezi sa obogaćivanjem plutonijuma i uništenjem rashladnog tornja u reaktoru Jongbjon. Ipak, američki predsednik je istakao da Severna Koreja mora da pristane na proveru deklaracije:

"To je režim pod jakim sankcijama. I, kao što sam rekao, postoji još mnogo obaveza koje moraju da ispune radi ukidanja tih sankcija".

Očekivalo se da će predsednik Buš posetiti Južnu Koreju prošlog meseca, ali je njegov put odložen zbog masovnih demonstracija u Seulu protiv uvoza američke govedine. Ipak, strasti su se smirile tokom proteklih nedelja, ali kad je predsednik stigao u prestonicu Južne Koreje, u gradu se okupilo oko 20 hiljada demonstranata. Desetine demonstranata su uhapšene, a policija je – prema nekim izveštajima - koristila vodene topove kako bi sprečila demonstrante da blokiraju glavne gradske ulice. Ipak, nije bilo reči o nekim velikim sukobima demonstranata i više od 16 hiljada policajaca koji su angažovani da spreče nerede.

Doček na koji će naići predsednik Buš u Tajlandu, biće po svemu sudeći mnogo opušteniji. Zvanično, on će u Bangkoku obeležiti 175. godišnjicu američko-tajlandskih odnosa i održati govor koji će u osnovi biti procena njegove politike prema Aziji. Ali, poseta Tajlandu će takodje biti prilika da se istakne stanje u susednoj Burmi. To će biti i prilika da prva dama Sjedinjenih Država, Lora Buš – koja se lično interesuje za Burmu – poseti izbeglički logor na tajlandsko-burmanskoj granici i razgovara sa nekim od žrtava burmanskog vojnog režima.

"Što više vidim, sve kritičnije vidim ono što je potrebno narodu Burme – da svet obrati pažnju na burmanski narod i da svet izvrši pritisak na vojni režim", rekla je Lora Buš.

gde će odigrati dvostruku ulogu - lidera Sjedinjenih Država i ljubitelja sporta. Predsednik Buš je izjavio da će pokrenuti pitanje stanja ljudskih prava i drugih problema u privatnim kontaktima sa kineskim liderima, ali da neće koristiti Olimpijske igre za političke izjave.

"Želim da podržim sportiste. Mislim da će to biti dobro za sve sportiste koji su vredno radili da vide svog predsednika kako maše zastavom", rekao je predsednik Buš.

U intervjuu za dnevnik "Vašington post" koji je dao u avionu na putu od Vašingtona do Seula, predsednik je govorio o razvoju američko-kineskih odnosa tokom njegovog mandata. On je pohvalio napore KIne da obuzda nuklearne ambicije Severne Koreje i Irana, ali je priznao da je veoma teško ustanoviti da li je u Kini poboljšano stanje ljudskih prava u proteklih osam godina. Predsednik Buš je izrazio razočaranje što su kineske akcije doprinele neuspehu nedavnih razgovora o svetskoj trgovini.

XS
SM
MD
LG