Linkovi

Oštre reakcije hrvatskih zvaničnika na Tadićev poziv na izvinjenje


Izjava predsjednika Srbije Borisa Tadića da bi se Hrvatska trebala izviniti Srbima za zločine počinjene u operaciji Oluja izazvala oštre reakcije hrvatskih zvaničnika.

U odgovoru na izjavu predsjednika Tadića hrvatski premijer Ivo Sanader je poručio kako Srbija ima puno problema, ali da ih neće riješiti tako što pažnju javnosti usmjerava sa svojih problema na Hrvatsku.

"Oluja je čista i sjajna pobjeda i nema nikakve dileme oko toga", rekao je Sanader napominjući kako bi Beogradu bilo puno pametnije da se suoči sa vlastitom prošlošću i velikosrpskom ideologijom Slobodana Miloševića, koja je izazvala četiri rata na ovim prostorima i bila začetak svakog zla.

Hrvatski premijer je ipak dodao da je nakon Oluje bilo zločina na Hrvatskoj strani, ali da hrvatska država čvrsto smatra da se svi zločini trebaju istražiti i sudski procesuirati.

U sličnom tonu i predsjednik Hrvatske Stipe Mesić je izrazio čuđenje zbog Tadićeve izjave jer je, kako kaže, srpskom predsjedniku i njegovim savjetnicima očito promaknula činjenica da se on prije određenog vremena izvinio svim narodima kojima su pripadnici njegovog naroda nanijeli zlo. Mesić je takođe rekao kako bi Tadić kada govori o Oluji trebao imati na umu da je pobuna Srba u Hrvatskoj bila inicirana iz Beograda od kuda su dolazili dobrovoljci i tenkovi okićeni cvijećem, te da je Hrvatskoj rat bio nametnut.

Inače, uoči godišnjice Oluje koja se u Hrvatskoj obilježava kao praznik pobjede i domovinske zahvalnosti na spomen domu ubijenim Hrvatima Ovčara kod Vukovara osvanuo je natpis „ovo je Srbija", a kako prenose ovadašnji mediji policija traga za autorima natpisa.

XS
SM
MD
LG