Linkovi

Ahmadinedžad: Iran se trudi da reši spor sa medjunarodnom zajednicom


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da se njegova zemlja trudi da razreši svoj nuklearni spor sa medjunarodnom zajednicom, dok sirijski predsednik Bašar al-Asad, koji je u poseti Iranu, kaže da je njegova vlada voljna da pomogne, ali je porekao da deluje kao izaslanik Zapada.

Govoreći na državnoj televiziji, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je danas izjavio da njegova zemlja pozdravlja pregovore za rešenje svog nukleranog spora sa glavnim svetskim silama.

Ipak, on je istovremeno insistirao na pravu svoje zemlje na nuklearnu tehnologiju ističući da je diplomatija jedini put ka rešenju. Iran je potpisnik Medjunarodnog sporazuma o zabrani trgovine nuklearnom tehnologijom i ima pravo na nuklearnu tehnologiju. Teheran tvrdi da želi da razvije svoju nuklearnu tehnologiju samo za mirnodopsku upotrebu. Medjutim, veći deo medjunarodne zajednice strahuje da Iran želi da razvija nuklearno oružje.

Predsednik Ahmadinedžad je govorio tokom boravka sirijskog predsednika Bašara al-Asada, iranskog saveznika, u Teheranu. Dva lidera su izjavila da su razmotrili brojna pitanja uključujući i nuklearna, ali je predsednik Asad opovrgao tvrdnje da je došao kao izaslanik Zapada.

On je rekao da nije došao kao posrednik ili izaslanik i da nije doneo bilo kakvu poruku od bilo kog zapadnog zvaničnika. Ipak, istakao je da je njegova vlada spremna da promoviše konstruktivan dijalog. Tokom prošlomesečne posete predsednika Asada Parizu, francuski predsednik Nikola Sarkozi pozvao je sirijskog lidera da pokuša da ubedi Iran da saradjuje.

Podsticajne mere za prevazilaženje spora oko nukleranog programa Irana, razmatrane su u Ženevi pre dve nedelje na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici Irana, pet stalnih članica Saveta bezbednosti, Nemačke i Evropske unije. Prvi put, u razgovorima je učestvovao američki izaslanik, državni podsekretar Vilijam Berns. Podsticajnim merama se Iran poziva da odmah delimično zamrzne obogaćivanje uranijuma, dok će Ujedinjene nacije i Evropska unija zamrznuti sankcije. Zatim, posle šest nedelja uspostavljanja poverenja, svetske sile bi zatražile od Irana da potpuno prekine obogaćivanje uranijuma u zamenu za ekonomske i trgovinske olakšice i pomoć u razvoju nuklearne tehnologije za proizvodnju energije. Iranu je dat rok za dogovor do ovog vikenda.

Predsednik Ahmadinedžad je u svom današnjem govoru ponovio da je Iran spreman na razgovore, ali da neće prekinuti obogaćivanje uranijuma. Takav odgovor međutim odbija veći deo medjunarodne zajednice, uključujući Evropsku uniju i Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG