Linkovi

Penelopi Pulu pripremila osvrt na malo drugačiji film o superherojima


Ljubitelji velikog platna dugo su čekali nastavak serijala o Betmenu, što je potvrdila i prošlonedeljna najezda u bioskopske dvorane, kada je "Mračni vitez" Kristofera Nolana samo u SAD zaradio skoro 160 miliona dolara i srušio rekord kada je reč o zaradi tokom prvog vikenda prikazivanja. Filmski kritičar "Glasa Amerike" Penelopi Pulu pripremila je osvrt na malo drugačijem filmu o superherojima.

Betmen se kreće brzo i bez previše napora. Kod njega nikad nema oklevanja. Pokreti su mu toliko bez greške, da je teško poverovati da se ispod kostima nalazi ljudsko biće. Pa opet, Betmen je običan čovek.

U "Mračnom vitezu" nema preciznog trenutka kada Betmen dolazi do ivice, ali njegova borba protiv Džokera, psihotičnog ubice, postepeno će ga pretvoriti u besnu osobu željnu osvete. Betmen pravi greške i konačno na Džokerovu radost, suočava se sa tragičnim posledicama.

Od obračuna između Betmena i Džokera potpuno zastaje dah. Obojica deluju neporaženo. U ranijim filmovima o superherojima dobro je uvek pobeđivalo zlo, a to nije izvesno u "Mračnom vitezu". Betmen i Džoker vode naizgled bitku bez kraja.

Kristijan Bejl ponovo igra Betmena, dok se u ulozi Džokera pojavljuje nedavno preminuli Hit Ledžer. Obojica savršeno tumače svoje likove, ali je nastup Hita Ledžera najveće dostignuće ovog filma. On Džokera čini zastrašujućim i njegova poslednja uloga, koja svakako zaslužuje Oskara, jedan je od razloga zbog kojih ljudi žele da vide ovaj film.

Da li je ovakav Džoker i mračni pristup reditelja Nolana čine ovaj film pogodnim za decu, na roditeljima je da odluče. Ali odrasli će uživati. Sjajnu glumačku postavu upotpunjavaju: Aron Ekhart, kao nepotkupljivi okružni tužilac Gotam Sitija Harvi Dent, Majkl Kejn kao Artur, verni batler Brusa Wejna, Gary Oldman u ulozi policijskog poručnika Džejma Gordona i Morgan Friman, kao Lušeš Foks, tehnički guru Brusa Vejna. Konačno, Megi Džilenhol igra Rejčel Dous, u koju su zaljubljeni i Betmen i Harvi Dent, a kako kaže, uživala je u toj ulozi.

"Pomislila bih kako mi se u jednoj sceni dopada Harvi, ali bi onda snimili drugu i potpuno bih bila očarana Brusom", priča Megi Džilenol.

A što se tiče zgodnog milijardera Brusa Vejna, Kristijan Bejl kaže da je lik koji igra pocepan između žene koju voli i života koji je izabrao.

"Prisutna je ta borba između onoga što je dobro za Brusa Vejna, i onog što je ispravno za Betmena", priča Bejl.

Specijalni efekti u "Mračnom vitezu" doprinose intenzitetu, pogotovo u IMAX verziji. A što se tiče Betmenovog motorcikla, glavni tehničar producentske kuće "Warner Brothers" Mozes Paskovic opisuje ga jednom rečju:

"Smrtonosan! Potpuno je nekovencionalan, drugačiji od bilo kog motorcikla na svetu", ističe Paskovic.

Nekonvencionalan, težak za vožnju, opasan. Betmenov motorcikl, kao i sve ostalo u filmu, vodi vas kroz sjajnu avanturu.

XS
SM
MD
LG