Linkovi

Samo u Americi: Najnovija masovna zabava Amerikanaca - povrtarstvo


Ekonomista sa Midlberi koledža, Bil Mekiben, kaže da je najveća američka kompanija za proizvodnju semena, Berpi, ovog proleća prodala dvostruko više semena nego prošlog. A članovi kooperative Seed Savers Exchange, tokom prva četiri meseca ove godine, prodali su jedni drugima više paketića semena nego čitave prošle godine.

Šta se događa? Da li je vlada počela da deli zemlju? Ili je neka rok zvezda pretvorila baštovanstvo u modni trend? Ili su cene hrane postale toliko monstruozne da su se Amerikanci masovno latili motike.

Da, ovo poslednje predstavlja tačan odgovor. Prema istraživanju lista Boston gloub, uzgajanje sopstvenog povrća postalo je privlačno rešenje za visoke cene u samouslugama. A te cene, direktan su rezultat poskupljenja goriva. Sada je mnogo skuplje nego ranije transportovati kupine iz Mičigena do Novog Meksika, salatu iz Kalifornije u Njujork ili paradajz sa Floride do Vašingtona. Vremenske nepogode i sve češće korišćenje zemljišta za proizvodnju biogoriva samo pogoršavaju stanje.

I tako, Amerikanci sada navlače farmerice i uzimaju stvar u svoje ruke. Boston gloub izveštava da se na listama za dodelu placeva na gradskom zemljištu nalaze stotine imena. Nije čudo. Novinari su izračunali da 15 zdravih stabljika paradajza može da da 45 kilograma sočnih plodova. Prema današnjim cenama, to blago bi u prodavnici koštalo gotovo 400 dolara! Ko može da potroši 400 dolara samo na paradajz?

A u jeku obnove porodičnih povrtnjaka nije teško zamisliti ponovnu pojavu malih, porodičnih farmi - koje su nekada predstavljale srce američkog života ,dok sada na njih otpada manje od jedne petine proizvodnje hrane u Americi.

XS
SM
MD
LG