Linkovi

Istraživači pronašli novo oružje u ratu protiv Alchajmerove bolesti


Već godinama malo je nade za ljude kojima je ustanovljena Alchajmerova bolest. Sadašnji lekovi tretiraju samo simptome, čineći samo pitanjem vremena kada će stanje pacijenta da se pogorša do te mere da on više ne može da funkcioniše.

Najnoviji izveštaji o uspehu eksperimentalnih lekova i tretmana, izazvali su oduševljenje u medicinskoj zajednici – zbog mogućeg usporavanja oštećenja mentalnih funkcija pacijenta, pa čak i poboljšanja memorije. Radi se o leku nazvanom AL-108. Spreju za nos koji funkcioniše tako što napada proteinske naslage.

«To bi zapravo trebalo da spreči pojavu tih naslaga i samim tim zaštiti delove mozga koje bi gomilanje naslaga moglo da razori», kaže Piterson.

«Time se poboljšava memorija, što bi moglo da bude veoma važno za članove porodice», dodaje njegova koleginica Mari Sevard.

Istraživači ističu da su ustanovili značajno poboljšanje za samo nekoliko sedmica. Medjutim, A-108 je sada u drugoj fazi ispitivanja, što znači da je potrebno još mnogo godina da bi se pojavio na tržištu. U svakom slučaju, naučnici kažu da čak i male promene u načinu komuniciranja sa pacijentima, mogu da učine postojeće tretmane efektivnijim, pre svega tako što ćete sa pacijentima razgovarati kao sa odraslima.

«Ukoliko osoblje za negu koristi takozvani odrasliji govor, što je na neki način slično dečjem govoru, pacijenti postaju aktivniji, agresivniji i borbeniji», kaže Piterson.

«Pravilo ponašanja je da razgovarate sa njima kao što biste razgovarali sa bilo kojim drugim članom porodice», dodaje Sem Gandi iz Udruženja za Alchajmerovu bolest.

Male promene koji bi mogle da stvore veliku razliku u sprečavanju razvoja Alchajmerove bolesti.

Naučnici su optimistični i zbog novih tehnika snimanja, koje otkrivaju naslage na mozgu – za koje se veruje da doprinose bolesti. Ali, nova saznanja, za porodice koje već pate zbog Alchajmerove bolesti, neće biti od velike koristi u skorije vreme.

XS
SM
MD
LG