Linkovi

SAD: Četiri najveće naftne kompanije ponovo do rekordnog profita


Prijava visokih profita kompanije Ekson dobra je vest za velike naftne kompanije, a takvih vesti bilo je u poslednjih godinu - dosta. Profit u ovoj godini će, kako se očekuje, kada je u pitanju 5 vodećih nafthnih kompanija biti veći od prošlogodišnjeg, koji je iznosio hiljadu i po milijardi dolara. Drugim rečima, više od bruto domaćeg proizvoda Kanade.

Cene sirove nafte su od onda porasle čak 50 odsto, što je razlog za sve učestalije apele da se smanji uvoz nafte i više koriste alternativna goriva. Čak i Ti Bun Pikens, jedan od naftnih magnata kaže da je situacija alarmantna, dok predsednik Britiš petroluma Robert Maloun uverava Senat da ozbiljno traže modaliteti snabdevanja Amerike energijom.

Međutim, kada je stručnjak za naftu sa Vol strita eksesa Bernara Pikija upitan da li vlasnici naftnih kompanija zaista ulažu novac tamo gde tvrde, on nije baš bio siguran.

"Verovatno troše više na reklame nego na istraživanja."

Predstavnici Eksona su javno saopštili da se kompanija nije u poslu obnovljivih izvora energije, već da se bavi naftom i gasom. Stoga je razumljivo da je Ekson, jedna od 5 vodećih naftnih kompanija, potrošila samo 1 odsto ukupnog prošlogodišnjeg profita od 41 milijarde dolara na istraživanja izvora alternativne energije. Najviše je uložio Britiš petroleum, mada je i to bilo svega 2,9 odsto ukupnog profita.

"Ono što su potrošili na alternativnu energiju je minimalno; verovatno oko 2 milijarde"

Stručnjaci, poput Bernara Pikija, saglasni su da naftne kompanije neće promeniti politiku poslovanja sve dok to ne učini administracija u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG