Linkovi

Holbruk demantovao tvrdnje da su SAD imale dogovor sa Karadžićem


Bivši američki izaslanik za Balkan, Ričard Holbruk demantovao je tvrdnje da su Sjedinjene Države, preko njega, postigle dogovor sa haškim optuženikom Radovanom Karadžićem, da mu neće biti suđeno ukoliko se povuče iz javnog života i ne podriva Dejtonski sporazum, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Američki diplomata je u intervjuu Asošijeted Presu istakao da je Karadžićeva, kako je naveo, već poznata tvrdnja u stvari izmišljena priča, u koju niko ne bi trebalo da veruje.

«U Beogradu sam u junu 1996. postigao dogovor sa Miloševićem i dvojicom Karadžićevih saradnika da Karadžić odmah napusti položaj predsednika srpskog dela Bosne i njegove političke stranke i nestane iz javnog života. Karadžić je nevoljno potpisao taj sporazum, bez ikakvih pregovora, ali je onda izmislio ovu priču da bi se zaštitio.»

Karadžić je naveo da i sada strahuje za život, sugerišući da mu upravo Holbruk predstavlja najveću pretnju.

«Ja sam u stvari rekao da ako iko zaslužuje smrtnu kaznu to su Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Na to se odnosila moja izjava i ako je Karadžić u Hagu još uplašen da moja ruka toliko dugo seže, onda pretpostavljam da bi to na neki čudan način trebalo da shvatim kao kompliment.»

Holbruk je ponovio da Karadžićevo hapšenje predstavlja istorijski trenutak.

«Uklanjanje iz Evrope jednog od njenih najvećih ratnih zločinaca, možda i najvećeg, iako još uvek treba uhapsiti Mladića, pomoći će stabilnosti i u Srbiji i u Bosni. To pokazuje svetu da iako je pravda ponekad teško dostižna i da je Karadžića trebalo davno uhvatiti, to se na kraju ipak dogodilo.»

Bivši američki izaslanik pozvao je Srbiju i njene susede da užasnu prošlost ostave za sobom.

«Balkan mora da krene dalje. Reč je o zemljama koje bi trebalo da postanu članice Evropske unije, možda i NATO-a, i to mogu da urade jedino ako se pomire sa svojom užasnom prošlošću i okrenu se budućnosti. Nadam se da je Karadžićevo hapšenje deo tog procesa.»

Holbruk je dodao da je potrebno još uhvatiti Ratka Mladića i postići sporazum koji bi stabilizovao situaciju na Kosovu. Srbija i Kosovo moraju postići neku vrstu dogovora, kako bi se izbegle dalje tenzije, zaključio je američki diplomata.

XS
SM
MD
LG