Linkovi

Bolton: Ubeđen sam da je najbolje nastaviti pregovore o statusu Kosova


"Ubeđen sam da je u vezi sa Kosovom, najbolje nastaviti pregovore o statusu, jer je to jedini način da se održi mir i stabilnost u regionu", smatra bivši američki ambasador u UN, Džon Bolton. Sa njim je razgovarao kolega Branko Mikašinović.

Za razliku od službenog Vašingtona, koji je nedavnim prijemmom kosovske državne delegacije na najvišem nivou saopštio da pitanje kosovskog statusa smatra završenom pričom koja se može nastaviti samo prihvatanjem realnosti nezavisnog Kosova, analitičar konzervativnog Ameriken Enterprajz instituta i bivši ambasador SAD u UN, Džon Bolton, procenjuje da bi i pored toga moglo da dođe do podele Kosova:

"Skoro je sasvim sigurno da će doći do podele, pošto će oblasti uglavnom naseljenje Srbima biti orijentisane ka Srbiji i nastojaće da se na neki način otcepe. Medjutim, to ne rešava druga pitanja, kao što su gradjanska prava Srba i drugih etničkih grupa koje ostaju na Kosovu".

Bolton se zalaže za dijalog kojim će se rešiti najvažnija pitanja koja opterećuju odnose etničkih zajednica.

"Mislim da se mora postići pravično rešenje mnogih pitanja u odnosima Srba i kosovskih Albanaca, koja su zapostavljena ili odbačena kao rezltat prevrmenog priznavanja nezavisnosti Kosova. Mislim da je naklonost zapada da prizna kosovsku nezavisnost daleko više otežala pravično rešenje mnogih važnih pitanja, jer su kosovski Albanci konstantno imali na umu da će ishod biti njima naklonjen i da će ostvariti cilj, što se i dogodilo.

Bolton smatra da nepriznavanje Kosova od Rusije, Kine, Indije i nekih drugih velikih država doprinosi pogoršanju odnosa Moskve i Vašingtona, ali i novim konfrontacijama na Balkanu.

"Kako se pitanje statusa Kosova rešilo na način koji je bio suprotan volji Begorada, pa i drugih sila, poput Rusije i Kine, nema sumnje da bi tokom vremena taj lokalni problem mogao da dovede do veće napetosti u odnosima Vašingtona sa Moskvom, a potencijalno - i drugim zemljama, što nije u ničijem interesu".

Bolton, za razliku od svojih do skora pretpostavljenih u Stejt dipartmentu ne preporučuje državama u regionu da priznaju Kosovo.

"Mislim da bi bila greška da regionalne zemlje krenu putem zapadne Evrope, jer je u pitnaju zaštita suštinskog koncepta da ljudi različitog etničkog porekla žive zajedno u okviru granica heterogenih zemalja, a kosovski presedan bi mogao da bude problem za zemlje bivše Jugoslavije i Evrope, koje su multietničke. Ja sam ubedjen da je za Kosovo najbolje da se nastave statusni pregovori, što SAD nisu privhatile, niti većina evropskih zemalja. Dakle, ja i dalje mislim da je jedini način da se održi mir i stabilnost u reigonu - da se nastave pregovori, a tome nije doprinela prerana odluka priznanju nezavisnosti Kosova.

XS
SM
MD
LG