Linkovi

Peking planira da smanji zagađenje vazduha pre početka Olimpijskih igara


Vlasti u kineskoj prestonici razmatraju uvođenje dodatnih mera za smanjenje zagađenja vazduha pre nego što počnu Olimpijske igre. Neke stroge mere već su preduzete, ali se zagađenje nije osetnije smanjilo.

Kineski državni mediji kažu da će Peking možda morati da sprovede, kako ga nazivaju, "hitan zeleni plan," za brzo smanjenje zagađenja vazduha pre početka Olimpijskih igara. Zvanični list Ženmin žibao piše da bi prema tom planu bila obustavljena svaka gradnja u gradu i okolini i zatvorene sve fabrike, uz povlačenje dodatnog broja automobila sa ulica. Uprkos tome što razmatraju vanredne mere, kineski funkcioneri izražavaju optimizam da će kvalitet vazduha biti popravljen. Du Šaožong je direktor pekinškog Biroa za ekološku zaštitu.

On kaže da su, prema dosadašnjem napretku i informacijama koje su prikupili, uvereni da će vazduh pred početak Olimpijade biti dobrog kvaliteta. Štaviše, kaže on, Međunarodni olimpijski komitet i relevantne zdravstvene organizacije takođe su zaključili da kvalitet vazduha u Pekingu neće uticati na zdravlje sportista.

Mere koje su do sada preduzete mogle bi se nazvati drakonskim. Čitave fabrike preseljene su iz grada na periferiju, a za više od 300 hiljada teških kamiona uvedena je zabrana ulaska u grad. Mnoge fabrike i gradilišta privremeno su zatvoreni. Najdramatičnija bila je odluka, doneta prošle nedelje, da se broj privatnih automobila na putevima smanji na polovinu, uvođenjem sistema par-nepar. Međutim, kvalitet vazduha nije se mnogo popravio, a poslednjih nekoliko dana izgleda da se čak pogoršao. Lo Že Ping je predstavnik kineskog ogranka organizacije Greenpeace.

"Grinpis veruje da, s obzirom na trenutni kvalitet vazduha u Pekingu, Organizacioni komitet Olimpijskih igara kao i sportski timovi iz raznih zemalja, imaju razlog da budu zabrinuti ovom situacijom.

Mnogi sportisti odlučili su da se za takmičenja na Olimpijadi pripremaju u drugim zemljama kako bi izbegli udisanje vazduha u Pekingu. Kineska prestonioca je jedan od najzagađenijih gradova u svetu i često je obavijen gustom, sivom maglom nastalom sagorevanjem uglja i gasovima koji izlaze iz farbričkih dimnjaka i automobilskih izduvnih cevi. U Pekingu postoji gotovo tri i po miliona vozila, a svakoga dana na ulice izlazi hiljadu novih. Ženmin žibao navodi jednog ekologa koji je rekao da bi tokom Olimpijskih igara sa ulica trebalo povući do 90 odsto privatnih vozila. Nije poznato da li je taj njegov predlog uvršten u "hitni zeleni plan."

XS
SM
MD
LG