Linkovi

Bramerc: Hapšenje Karadžića prekretnica u saradnji Srbije sa Tribunalom


Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas da je hapšenje I prebacivanje u Hag Radovana Karadžića, optuženog za genocid nad nesrbima u BiH, "veliko dostignuće" i "prekretnica" u saradnji Srbije" sa Tribunalom.

"Srbija zaslužuje puno priznanje za hapšenje Karadžića. To je veliko dostignuće u saradnji Srbije sa Tribunalom...Vrlo je važno priznati napore koje je Srbija uložila da bi se postigla ova prekretnica", rekao je Bramerc na konferenciji za novinare u Hagu.

Bramerc je, medjutim, napomenuo da u narednim danima neće ponovo procenjivati saradnju Srbije, premda je u njoj došlo do značajnog napretka, podsećajući da će sledeći izveštaj Savetu bezbednosti UN podneti u decembru.

Tužilac je kazao da "željno očekuje" posetu Beogradu, do koje će verovatno doći početkom septembra, kako bi sagovornicima preneo da je potrebno uhapsiti i preostalu dvojicu begunaca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kako bi saradnja Srbije bila potpuna, a sud bio u mogućnosti da okonča mandat.

Bramerc je napomenuo i da je prerano prognozirati kada će sudjenje Karadžiću, za koje je kazao da će biti "složeno" i dugo, početi. Po njegovim rečima, Tužilaštvo će "ostati pri optužbama" protiv Karadžića za "etničko čišćenje nesrba sa velikih delova teritorije BiH činjenjem zločina"; za dugu kampanju artiljerijskih I snajperskih napada na Sarajevo kojom je civilno stanovništvo bilo podvrgnuto "teroru" i za genocid nad oko 8.000 Muslimana u Srebrenici.

Bramerc je ponovio da Tužilaštvo trenutno razmatra optužnicu protiv Karadžića, koja je poslednji put izmenjena pre osam godina, kako bi je uskladili sa "praksom tribunala" i faktima utvrdjenim tokom drugih sudjenja.

"Tužilaštvo će se truditi da veliku količinu dokaza predstavi na najefikasniji način...uz puno poštovanje prava na odbranu. Učinićemo sve što možemo da zadovoljimo pravdu i da žrtve to vide, ali će na kraju odluka biti na sudijama", naznačio je tužilac.

Bramerc je podvukao da se Tužilaštvo protivi ideji da se optuženi u ovako složenim procesima brane sami, ali da će o Karadžićevom najavljenom zahtevu da se brani sam odlučivati sudije.

Na pitanje o tome koliko je uslovljavanje EU doprinelo hapšenju, Bramerc je kazao da je "zahvalan" medjunarodnoj zajednici na podršci, ali da nije na tužiocu da komentariše političke poteze Unije.

Glavni tužilac je ponovio i da je hapšenje Karadžića "veoma značajno za žrtve koje su morale predugo čekati na ovaj dan", kao i za "medjunarodnu pravdu, jer se ovim pokazuje da hapšenju begunaca nema alternative i da za njih nema utočišta".

XS
SM
MD
LG