Linkovi

Voće koje druge vrste hrane čini slatkim bez dodavanja šećera!


Poznavaoci dobre hrane u Americi potpuno su poludeli za jednim afričkim voćem, koje druge vrste hrane čini slatkim bez dodavanja šećera. Ova bobičasta voćka, zvanično «synsepalum dulcificum», poznata je i ka čudotvorno voće. Za nju se sve više interesuju i stručnjaci koji tragaju za načinima stimulacije apetita.

Nema tu nikakve čarolije, ali čudotvorno voće čini čuda sa čulom ukusa. Ova sitna bobica, po izgledu slična šipurku, prirodno raste u Zapadnoj Africi, a u Ameriku je doneta pre nekoliko decenija i dobro uspeva na Floridi. U SAD, egzotične vrste tropskog voća sve češće se nalaze u prodavnicama, a ovu je među prvima primetio Kurtis Mozi, kome je prodavac u rasadniku uporno pokušavao da proda drvo na kome raste čudotvorno voće.

«Pitao sam ga šta je uopšte čudotvorno voće, aon mi je rekao da je iz Afrike i da kad ga pojedeš, čak i limun posle njega ima sladak ukus. Pojeo sam bobicu, a onda zagrizao limun i nisam mogao da verujem».

Sama voćka gotovo je bez ukusa, ali nešto u njenom sastavu neutrališe receptore za kiselo i gorko, tako da menja prirodni ukus druge hrane. U kombinaciji sa agrumima i uopšte kiselim voćem, čudotvorno voće izaziva ukus slatkog. A slatke vrste hrane čini još slađim. Na degustacijama, poznavaoci dobre hrane spremni su da plate velike sume novca za čudotvorno voće. Mozi je u tome video priliku za dobar biznis.

«U rasadnicima u kojima sam kupovao biljke, pitao sam ljude može li se zaraditi na čudotvornom voću. Govorili su mi da ne može i da je to samo prolazna novotarija. Rasadnici su tu duže od mene, i verovao sam im na reč, ali sam ipak nastavio da ga sadim».

Sad samog sebe zove čovekom čudotvornog voća. Poseduje već više od hiljadu stabala i brojne kupce u Americi i inostranstvu. Između ostalih, snabdeva i neke gurmanske prodavnice i restorane u Njujorku. Dorn Veninger je potpredsednik

Njujorške kompanije «Kacman voće i povrće».

«Za sada je potražnja još na nivou novog trenda, za čuvene degustacije. Ali neki od restorana su već ozbiljno zainteresovani, posebno barovi. Tako da snabdevamo nekoliko».

Nekoliko istraživačkih instituta takođe se interesuju za čudotvorno voće. Neki su ga ispitivali kao moguću zamenu za šećer, posebno za potrebe dijabetičara. Tim naučnika iz bolnice Mount Sinai u Miamiju planira da istraži da li ovo voće može učiniti hranu ukusnijom za pacijente koju boluju od raka i koji primaju hemoterapiju. Za potrebe tog istraživanja, koje počinje u avgustu, čudotvorno voće obezbediće botanička bašta u Ferčajldu. Bil Kembel je kustos u toj bašti.

«Jedan od velikih problema kod hemoterapije je gubitak težine kod pacijenata, koji ne mogu da jedu, jer im hrana ima neprijatan ukus. A počelo je tako što je jedan od naših volontera u botaničkoj bašti, inače osoba koja je primala hemoterapiju, spomenuo svom doktoru mogućnost upotrebe čudotvornog voća»

Kertis Mozi takođe sarađuje sa jednom biotehnološkom kompanijom, koja istražuje moguću medicinsku upotrebu čudotvornog voća. Njegov cilj je, kako kaže, da svi uživaju u tom čarobnom ukusu. Ali, koristiti ga da bi se ljudima pomoglo da budu zdravi - tek to bi bila prava čarolija, zaključuje Mozi.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG