Linkovi

Nenezić: Problemi i izazovi očuvanja životne sredine ne poznaju granice


Memorandum o razumijevanju i saradnji Crne Gore i Slovenije u oblasti zaštite životne sredine potpisan je danas u Podgorici. Memorandum su potpisati ministar turizma i zaštite životne sredine Crne Gore Predrag Nenezić i ministar zaštite životne sredine i uređenja prostora Slovenije Janez Podobnik.

Crnogorski ministar Predrag Nenezić ocijenio je da će sporazum omogućiti unaprjeđenje saradnje u oblasti zaštite životne sredine, ali i ukupnu saradnju dvije države.

"Problemi i izazovi očuvanja životne sredine ne poznaju granice. Crna Gora je zainteresovana da iskoristi izuzetno dobra iskustva u ovoj oblasti".

Nenezić očekuje da će slovenačka iskustva, savjeti i sugestije, u oblasti zaštite životne sredine, pomoći evropskom putu Crne Gore.

"Sporazum će nam omogućiti nesmetan prenos znanja, iskustava, informacija i svega onoga što su stekle slovenačke institucije u dosadašnjem svom razvoju. Mislimo da ta iskustva mogu biti od izuzetno velike koristi za nas".

Nenezić je kazao da je sa slovenačkim kolegom razgovarao i o razvoju održivog turizma, ljetnjeg i zimskog, u planinskom dijelu Crne Gore.

"Očekujem da slovenačka iskustva i u toj oblasti, koja su izuzetno dobra, budu od velike koristi za nas u budućem periodu".

Slovenači ministar Janez Podobnik podsjetio je da je Crna Gora ekološka država i čestitao joj na aktivnostima na tom području.

"U posljednjih šest mjeseci kada je Slovenija bila predsjedavajuća država Evropske unije mi smo na svim mogućim nivoima podržila evropske procese integracija u Crnoj Gori".

On kaže da se razgovaralo i o obezbjeđenju zaštite Jadranskog mora i integralnog upravljanja priobalnim područjima, upravljanju čvrstim otpadom i otpadnim vodama.

"Slovenija želi da pruža ekspertsku podršku kod izrada zakonskih i posebno podzakonskih akata. Imamo i dosta iskustva kod regionalnih deponija i instaliranju postrojenja za tretman otpadnih voda".

On je kazao da je razgovarano i o održivom turizmu, jer Crna Gora i Slovenija imaju dosta iskustva u zimskom sportskom turizmu.

"Crna Gora nije samo izvanredna destinacija za ljetnji, nego i za zimski turizam, posebno sjeverni dio Crne Gore. To je nova mogućnost za regionalni razvoj i nova radna mjesta".

XS
SM
MD
LG