Linkovi

SAD iščekuju definitivan odgovor Irana o svojoj nuklearnoj ponudi


Američki Državni sekretarijat saopštio je da iščekuje definitivan odgovor Irana na inicijative koje su mu ponuđene u zamenu za obustavljanje obogaćivanja uranijuma. U intervjuu za jednu američku TV mrežu, predsednik Ahmadinedžad se založio za razgovore na osnovu saopštenja koje je Iran podneo u Ženevi, ranije ovog mseca.

Državni sekretarijat odbacio je izjave iranskog predsednika date u intervjuu kao retoriku i kaže da velike sile žele čvrst odgovor na inicijative ponuđene Iranu za obustavljanje nuklearnog programa, za koji Sjedinjene Države veruju da je povezan sa izradom atomskog oružja. Paket inicijativa predali su iranskom nuklearnom pregovaraču Saidu Džaliliju u Ženevi, 19. jula, spoljnopolitički šef Evropske unije, Havijer Solana i diplomate iz pet stalnih članica Saveta bezbednosti plus Nemačke, među kojima se nalazio i treći po rangu funkcioner Stejt departmenta, Vilijam Berns.

Iako je pomenuta grupa zemalja želela odgovor sa da ili ne, Iran je uzvratio političkim saopštenjem na dve stranice, zaobilazeći pitanje obogaćivanja uranijuma i predlažući niz sastanaka bez određenog roka sa Solanom i ministrima zemalja grupe 5 plus 1. U intervjuu za mrežu NBC, Ahmadinedžad je ponovo odbacio tvrdnju da Iran nastoji da stekne nuklearno naoružanje i rekao da bi dve strane trebalo da pregovaraju o dva predložena paketa i pokušaju da nađu zajedničke polazne tačke.

"Podneli su paket, na koji smo odgovorili podnošenjem našeg paketa - rekao je Ahmadinedžad. Oni su zatim podneli radni plan, na koji smo odgovorili našim radnim planom. Veoma je prirodno, u prvom koraku, da pregovaramo o zajedničkim polaznim tačkama koje su sadržane u ova dva paketa.

U razgovoru sa novinarima, vršilac dužnosti predstavnika Državnog sekretarijata, Gonzalo Galjegos, rekao je da zemlje grupe 5 plus 1 ne ignorišu iranski predlog, ali da niko taj predlog ne smatra za čvrst odgovor kakav su velike sile očekivale:

"Iščekujemo definitivno saopštenje. Jasno smo izjavili da ono treba da dođe normalnim kanalima, odnosno da ga Džalili preda Solani, a rok od dve nedelje neumitno ističe."

Tokom sastanka sa Džalilijem, Solana je dao Iranu rok od dve nedelje za jasan dogovor, koji ističe u subotu. Ako Iran prihvati paket grupe 5 plus 1 i obustavi obogaćivanje uranijuma, sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija biće suspendovane i Iran će, između ostalog, dobiti pomoć za izgradnju civilnog nuklearnog reaktora i mogućnost da kupi novije putničke avione. Solana je takođe ponudio šestonedeljni period takozvanih pretpregovora, tokom kojeg nikakve nove sankcije ne bi bile dodate, ako Iran obustavi proširivanje svojih kapaciteta za obogaćivanje uranijuma. Očigledno prkoseći tom predlogu, Ahmadinedžad je u subotu objavio da je Iran povećao svoju bateriju centrifuga za obogaćivanje uranijuma na 6 hiljada. Sjedinjene Države su upozorile Iran na mogućnost novih kaznenih mera ako odbaci ponudu grupe 5 plus 1 i nastavi sa obogaćivanjem uranijuma. Vašington nije dobacio mogućnost vojne akcije ako diplomatska nastojanja dožive neuspeh.

XS
SM
MD
LG