Linkovi

SZO: Sedam i po miliona ljudi umre svake godine od srčanih oboljenja


Žene i muškarci su u podjednakoj opasnosti, koja se povećava starenjem. Ipak, većina istraživanja o uspešnosti rutinske procedure na srcu, nazvane kardijalna kateterizacija, radjena je na muškarcima. Medjutim, nedavna studija je pokazala da ta procedura može da bude dobra i za žene.

Virdžinija Devlin je odrasla u velikoj porodici. Ona je jedna od petoro dece. Svako od njih je imalo srčani napad ili simptome bolesti srca. Svesna medicinske istorije svoje porodice, ona je shvatila da nešto nije u redu kada je osetila pritisak u grudima i trnjenje ruke.

«Prema laboratorijskim rezultatima, nisam imala ni jedan realan problem sa srcem, ali sam imala neke simptome koji su nagoveštavali da sam na ivici», kaže ona.

Devlin je podvrgnuta kardijalnoj kateterizaciji, hirurškoj proceduri kojom je otkriveno da joj je jedna od arterija delimično zapušena. Minijaturna cev – nazvana stent – ugradjena je u arteriju da bi krv lakše proticala. Kardiolog Mišel O'Donahju iz Brigamove i ženske bolnice u Bostonu, u Masačusetsu, vodila je tim istraživača koji su uporedjivali podatke 10 hiljada žena i muškaraca obolelih od srca. Podaci su potvrdili da je kateterizacija pomogla i ženama i muškarcima.

«Pokazalo se da žene pod rizikom imaju istu korist kao i muškarci», kaže ona.

Ali, bilo je i iznenadjenja. Ženama koje nisu imale srčani napad – ali su imale anginu pektoris, više su pomogli lekovi nego procedura.

«Mnogo konzervativnije bi bilo tretiranje tih pacijenata lekovima, dok bi se kateterizacija ostavila samo za pacijente koji imaju simptome, ili su imali lošije rezultate na testovima pre odlaska iz bolnice», kaže ona.

O'Donahju kaže da su istraživanja na ženama koje nisu podvrgnute kateterizaciji otkrila druge zdravstvene probleme.

«Pokazalo se da se kod žena u više slučajeva pojavio dijabetes, visoki krvni pritisak i povišen holesterol kada su došle u hitnu pomoć, što bi moglo da poveća opasnost od komplikacija posle kardijalne kateterizacije», kaže Mišel O'Donahju.

U medjuvremenu, Virdžinija Devlin je preduzela korake da poboljša svoje zdravlje.

«Više vežbam i pazim na ishranu, tako da mi je sada sve bolje».

Izveštaj je nedavno objavljen u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG