Linkovi

Barak Obama razgovarao sa britanskim premijerom Gordonom Braunom


Najverovatniji predsednički kandidat demokratske stranke, Barak Obama, danas je u Londonu razgovarao sa britanskim liderima na samom kraju međunarodne turneje tokom koje je posetio Avganistan, Irak i druge delove Bliskog istoka i Evrope.

Susret Baraka Obama i britanskog premijera Gordona Brauna u njheovoj rezidenciji u ulici Dauning broj 10 trajao je gotovo dva sata. Američki senator potom se obratio novinarima sa pojedinostima o, kako se izrazio, «izvanrednom razgovoru».

«Premijera je kao i mene najviše zanimalo kako možemo da ojačamo transatlanske veze i rešimo probleme, koje sama ne može da reši nijedna zemlja sveta, kao što su klimatske promene, međunarodni terorizam i pitanja koaj se tiču finansijskih tržišta».

Obama se takođe zahvalio Britaniji za njen doprinos u Avganistanu.

«Znam da su britanski vojnici platili veliku cenu za ratove u Iraku i Avganistanu i mislim da je američki narod zbog toga zahvalan».

Velika Britanija je poslednja stanica međunarodne turneje američkog predsedničkog kandidata, u okviru koje je još posetio Avganistan, Irak, Jordan, Izrael, Palestinske teritorije, Nemačku i Francusku. Obamina poseta Britaniji protekla je bez velike pompe, za razliku od boravka u Nemačkoj, kada se senator iz Ilinoisa obratio grupi od 200 hiljada razdraganih građana Berlina.

«Gradjani sveta, pogledajte Berlin u kojem je pao zid, gde se kontinent ujedinio i gde je istorija potvrdila da nema suviše velikog izazova za svet, koji je jedinstven».

Velika medijska pažnja koja je posvećena Obaminoj međunarodnoj turneji navela neke politikologe da dovedu u pitanje koliko je prigodno kandidatu za predsednika pružiti predsedničku dobrodošlica. Posle ogromnog broja ljudi koji su ga u četvrtak dočekali u Berlinu, Obama je u Parizu stajao rame uz rame sa francuskim predsednikom Nikolasom Sarkozijem, dok su pozirali fotoreporterima na način obično rezervisan za šefove država. Analitičari pripisuju niži profil posete Londonu želji britanske vlade da ne pokaže da joj je iko od dvojice američkih predsedničkih kandidata draži.

U Londonu, Obami je postavljeno pitanje da li bi njegova turneja po inostranstvu mogla da mu nanese političku štetu u Americi, gde su građani više zabrinuti za unutrašnje-politička pitanja. Obama je odgovorio da ne bi bio iznenađen ako bi mu popularnost neznatno opala jer se nalazio van zemlje, ali je istakao da je ova poseta bila važna.

«Uveren sa da mnoga pitanja sa kojima smo suočeni kod kuće neće biti rešena tako efikasno, ako nemamo jake partnere u inostranstvu. Isto tako, ukoliko ne rešimo situaciju u Iraku i Avganistanu na pravi način, ne samo da ćemo biti manje bezbedni, već će to dovesti do ogromnog gubitka materijalnih sredstava».

Tokom poslednjeg zaustavljanja na proputovanju Bliskim istokom i Evropom, Obama je imao privatni razgovor sa bivšim britanskim premijerom Tonijem Blerom, video se i sa Dejvidom Kameronom, liderom opozicione Konzervativne stranke.

XS
SM
MD
LG