Linkovi

Crnogorski oficir Ilija Brčić doputovao večeras iz Rima u Podgoricu


Crnogorski oficir Ilija Brčić koga je italijansko pravosuđe oslobodilo juče, odbivši zahtjev hrvatskih vlasti da bude izručen Zagrebu, doputovao je večeras iz Rima u Podgoricu i kazao da je spreman na novo suđenje pred hrvatskim pravosuđem.

Presuda Županijskog suda u Splitu ostaje na snazi i Hrvatska će nastaviti da traži izručenje crnogorskog admirala Ilije Brčića, rekla je predsjednica tog suda Marica Šćepanović.

Ona je kazala da splitski sud nije dobio presudu italijanskog Apelacionog suda i najavila da presuda protiv Brčića neće biti poništena.

"Odbijen je zahtjev za izručenje, a potpuno drugi proces je oslobađanje nekoga od optužbe i krivice", navela je ona.

Crnogorski oficir Ilija Brčić kazao je da je spreman na suđenje pred hrvatskim pravosuđem, u eventualnom obnovljenom postupku, jer zna da nije kriv.

"Imam povjerenja u sadašnje hrvatsko sudstvo pa, ako treba da se obnovi proces, uvijek sam spreman, jer znam da nisam uradio ono što nije trebalo da uradim", kazao je Brčić.

On je istakao da nije prekršio običaje ratovanja, kako stoji u presudi Županijskog suda u Splitu. Brčić je rekao da je očekivao oslobađajuću presudu italijanskog sudstva, jer ne postoji njegova krivica.

Brčić je uhapšen u novembru prošle godine na aerodromu u Rimu, kao član vojne delegacije Crne Gore koja je u Italiju doputovala na poziv NATO-a i do sada je bio u ekstradicionom pritvoru.

Županijski sud u Splitu osudio je Brčića na 15 godina zatvora, zbog toga što je, od 14. septembra 1991. godine do januara 1992, bez vojnog opravdanja naredio svojim podređenim da bombarduju Split, Kaštele i nekoliko ostrva.

XS
SM
MD
LG