Linkovi

Obama zatražio da se svijet ujedini protiv terorizma i ekstremizma


Predsjednički kandidat demokratske stranke Barak Obama apelovao je na Evropljane i Amerikance da se ujedine u borbi protiv terorizma i ekstremizma koji podupire teroriste. Obama je to poručio na velikom mitingu u nemačkoj prestonici.

Berlin je poslednja današnja stanica turneji po osam država Evrope i Bliskog istoka, na kojoj predsjedničkog kandidata Demokratske stranke prati velika medijska pompa, obično povezana sa posjetama državnika inostranstvu. Njemačka u tom smislu nije izuzetak – Obamu je dočekala kancelarka, Angela Merkel.

Senator iz Ilinoja je vrlo popularan u Njemačkoj, a ankete ukazuju da bi – kada bi glasali Njemci – žestoko na izborima potukao republikanca Džona Mekejna.

Za sada, najupečatljivija slika Obamine turneje, bilo je njegovo obraćanje pred više od dvije stotine hiljada ljudi u Berlinu – obraćanje koje je mnoge podsjetilo govore predsjednika Regana i Kenedija, iako je Obama nastojao da bude skroman:

“Obraćam vam se, ne kao predsjednički kandidat, već kao običan građanin. Ponosan građanin Sjedinjenih Država i svijeta.”

Obama je u govoru akcenat stavio na slobodu i jedinstvo svijeta u borbi sa zajedničkim izazovima – od ekstremizma i teorizma, do globalnog otopljavanja.

“Svijet gleda u Berlin, gdje je zid srušen, kontinent se ujedinio, a istorija pokazala da nema ozbiljnog izazova za svijet ako je ujedinjen. Ne smije biti zidova među starim saveznicima na Atlantiku. Ne smije biti zidova među bogatim i siromašnim, među starosjediocima i imigrantima, zidova među rasama i plemenima, ne smiju opstati zidovi među hrišćanima, muslimanima i jevrejima”, kazao je burno pozdravljeni Obama.

Pred zoru, Obama je posjetio Zid plača u Jerusalimu, kako bi simbolično pružio podršku jevrejskog državi.

U intervjuu koji je kasnije dao TV mreži ABC, uputio je upozorenje Iranu.

Rekao sam da je vojna opcija na stolu kad su u pitanju Iran i iranski nuklearni kapacitet. Ali smatram da moramo da učinimo sve što je u našoj moći da ne bi morali da izaberemo vojnu opciju.

Obama je proveo dosta vremena juče na relaciji Jerusalim – Zapadna Obala, ističući kako je u interesu Izraela mir sa palestinskim susjedima.

Boravio je i u gradu Sderotu na jugu, koji je stalna meta Hamasa i palestinskih ekstremista - da bi podvukao pravo Izraela na samoodbranu.

Republikanac Džon Mekejn boravio je u Kolumbusu, u Ohaju, gdje je - u vrijeme Obaminog obraćanja žiteljima Berlina, razgovarao sa lokalnim poslodavcima u jednom restoranu u Njemačkoj četvrti Kolumbusa.

Volio bih da i ja govorim u Njemačkoj, ali bih to radije učinio kao predsjednik, a ne kao kandidat, kazao je Mekejn.

XS
SM
MD
LG