Linkovi

Lajon: Sumnjam da su Tadić i DS učestvovali u hapšenju Karadžića


Advokat bivšeg lidera bosanskih Srba, Radovana Karadžića, rekao je da će se on sam braniti pred Haškim tribunalom, koji ga je optužio za genocid i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Karadžić bi mogao da bude izručen Hagu u roku od nekoliko dana, ali činjenica da je bio u begu gotovo 13 godina i da je radio i živeo u Beogradu pod lažnim identitetom podstiče pitanja o tome ko je znao za to, zašto je uhapšen tek sada i da li će ratni komandant Ratko Mladić možda uskoro biti suočen sa sličnom sudbinom.

Čovek duge sede kose, guste brade i sa naočarima, koji je bio poznat kao Dragan Dabić, navodno nije imao problema da koristi svoju veštinu tradicionalnog izlečitelja. Njegov nov identitet funkcionisao je dovoljno dobro da mu omogući da živi i radi u Beogradu pa čak i njegovi susedi insisitraju da nisu imali pojma da se iza te maske krije Radovan Karadžić – nekadašnji lideri bosanskih Srba osumnjičen za ratne zločine.

Srpski funkcioneri su saopštili da je Karadžić uhapšen, ispitivan i da je njegov identitet utvrdjen, te da mu je predata optužnica Haškog tribunala. Zapadni lideri su pozdravili hapšenje i mnogi su brzo primetili da je to bio dokaz da je novoizabrana vlada predsednika Borisa Tadića predana saradnji sa medjunarodnim sudom i uvodjenju Srbije u Evropsku uniju.

Džejms Lajon je viši balkanski analitičar iz Medjunarodne krizne grupe, sa sedištem u Briselu. U razgovoru za Glas Amerike iz Beograda, Lajon je rekao da nema sumnje da su predsednik Tadić i njegova stranka predani Evropi, ali je dodao kako postoji sumnja u to da su on i njegova stranka orkestrirali ovo hapšenje:

«Teškoća je u tome što oni nisu na vlasti dovoljno dugo da bi uspostavili kontrolu nad policijom ili tajnom policijom. Imajmo na umu da je novi direktor tajne policije imenovan samo četiri dana pre hapšenja, što ni u kom slučaju nije dovoljno vreme da se ta stvar pokrene.»

Ostaje nerešeno pitanje – ko je doneo odluku da je vreme da se Karadžić uhapsi. Balkanski analitičar Svetozar Rajak, iz londonske Škole za ekonomiju, kaže da vlada možda nije imala vremena da organizuje tu operaciju, ali da neki pojedinci jesu.

«Znamo da je čak i bivša glavna tužiteljka haškog suda Karla del Ponte hvalila bivšeg šefa Bezbednosno informativne agencije, Bulatovića, kao čoveka koji je saradjivao sa zapadnim obaveštajnim službama u nastojanju da se uhapse i Karadžić i Mladić.»

Rajak dodaje kako je prilično sigurno da je izvestan broj ljudi u obaveštajnom aparatu morao da zna da se Karadžić krije u Beogradu.

«Da bi se on tako dugo krio, iako je bio jedan od najtraženijih begunaca u svetu, potrebna je kompleksna i ekspertska obaveštajna operacija, koja je veoma skupa i za koju je potrebna dobra organizacija.»

Pitanja o tome ko je znao, koliko dugo i ko ga je odao postavljaće se još dugo. Medjutim, kako kaže Džejms Lajon, srpskoj vladi bi svakako trebalo čestitati.

«Mislim da je važno reći da ga je Srbija uhapsila. To je prva i najvažnija stvar. Kako i zašto je to izvedeno nije važno.»

Srpska vlada je saopštila da je spremna da izruči Karadžića Hagu gde će biti suočen sa optužbama za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene u bosanskom ratu 1990-tih . Ratko Mladić je i dalje na slobodi pa Džejms Lajon kaže da se mora nastaviti sa pritiskom za njegovo hapšenje.

«Srbija je godinama govorila da osumnjičeni za ratne zločine nisu u Srbiji, a ipak ih predaje, u zavisnosti od političke ekspeditivnosti. Stoga je vrlo jasno – Ratko Mladić je u Srbiji i srpske vlasti mogu da ga uhapse ako za to postoji politička volja. Moramo im reći, završimo sa time. Samo su još dvojica ostala."

Drugi i poslednji begunac koga traži sud u Hagu je bivši lider Srba u Hrvatskoj, Goran Hadžić.

XS
SM
MD
LG