Linkovi

Džozef: Nadam da je Hag naučio nešto od suđenja Miloševiću


Gost Otvorenog studija Glasa Amerike bio je Edvard Džozef, nekadašnji funkcioner UN u BiH, trenutno angažovan na uglednom institutu spoljnopolitičkih studija univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu (SAIS).



GLAS AMERIKE:
Gospodine Džozef, bili ste u BiH u vreme rata, kad je Radovan Karadžić predvodio bosanske Srbe. Kako komentarištete činjenicu da je 13 godina uspevao da se sakrije od međunarodnih i srpskih pravosudnih organa?

DŽOZEF: Kao prvo, mi ovde u Vašingtonu moramo priznati da je veliki i značajan potez vlade Srbije to što izručuju Karadžića, bez obzira na to koliko dugo vremena je Karadžić bio van Haga. Što se tiče vašeg pitanja, teško čovek može verovati da je on slobodno hodao po Beogradu bez (pomoći) nekih struktura tamo. Teško je u to verovati. Moramo takođe priznati da nije slučajno što je Karadžić uhapšen odmah po formiranju nove vlade. I saglasan sam sa Goranom Svilanovićem da je ova akcija dokaz liderstva.

GLAS AMERIKE:Reakcije u svetu na hapšenje Karadžića su pozitivne. Koliko će to pomoći novoj vladi Srbije i Srbiji u međunarodnim okvirima?

DŽOZEF: Ja mislim da će ići samo na bolje. Biće i nekih rekacija, čuli smo (potpredsednika SRS) gospodina Nikolića, ali nije čudo što on tako regauje. Ja ipak mislim da bilo koja odgovorna osoba u Srbiji i RS, u BiH može da zaključi da gospodin Karadžićzaslužuje samo Hag. Neka se brani, ali Karadžić mora odgovarati za ono što se dogodilo tokom rata. I gospodin Mladić i gospodin Hadžić moraju odgovarati, baš kao i oni koji su počinili zločine nad Srbima.

GLAS AMERIKE:Da li mislite da bi ovaj događaj mogao da ugrozi unutrašnju stabilnost u samoj Srbiji?

DŽOZEF: Ne mislim. Mislim da gospoda Tadić i Cvetković znaju situaciju i ono koliko sam video u vestima, reakcije nisu tako strašne. Ja mislim da je Srbija stabilna zemlja i da je najvažnije da su birači na izborima u Srbiji poručili da žele nešto bolje, da žele da završe sa tim problemima. Oni znaju da se pre puta napred mora odgovoriti na prošlost. A u tom smislu, važno je izručenje i Kardžića i Mladića.

GLAS AMERIKE:Hoće li hapšenje Karadžića pomoći izgradnju poverenja i pomirenja u regionu?

DŽOZEF:Nadam se. Naravno, nije uvek lako. Nečiji odlazak u Hag sam po sebi ne donosi poverenje među ljudima. Videli smo, bilo je proslava u Sarajevu. Znam da je to neprijatno u Banjaluci i da nije lako. Ali moramo videti da je samo jedan način, a to je da se sagledaju činjenice o tome što se dogodilo tokom rata - što se dogodilo u Srebrenici, što se dogodilo u Sarajevu, što se dogodilo na bilo kom mestu. Znam da su to bolna i teška pitanja, ali to je nužno. Niko ne može izbeći odgovornost.

GLAS AMERIKE: Prisetimo se nedavnog suđenja Slobodanu Miloševiću, koje je bilo svojersan medijski spektakl. Šta mislite, šta se u ovom slučaju može očekivati?

DŽOZEF:Upoznao sam se sa g. Karadžićem tokom rata i očekujem da on iskoristi svaki način da se pokaže kao veliki branitelj srpskog naroda i žrtva. Bilo bi pravo čudo ako se ne bi ponašao tako. Ja se nadam da je Hag naučio nešto od suđenja Miloševiću. I nadam se da su videli da se ne može sve dozvoliti. Naravno, čovek ima pravo da se brani, ali čovek nema pravo da pravi pozorište od suđenja i ja se nadam da će to suđenje biti dostojanstveno i da će zaključak doći brzo.

XS
SM
MD
LG