Linkovi

Ahmadinedžad: Odluka SAD da upute predstavnika pozitivan korak


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je rekao da je odluka Sjedinjenih Država da upute predstavnika na razgovore o nuklearnom sporu u Ženevi pozitivan korak. Ipak, on je u današnjem govoru preko iranske televizije ponovio da Iran neće ustuknuti pred međunarodnim pritiskom da prekine svoju osetljivu nuklearnu delatnost.

Ahmadinežad je rekao da će Iran nastaviti da razvija nuklearnu tehnologiju uprkos akcijama – kako se izrazio – tiranskih sila. Američki državni sekretar Kondoliza Rajs je prethodno rekla da bi Iran – ako ne prestane da obogaćuje uranijum – mogao da se suoči sa dodatnim sankcijama.

Državni sekretar Kondoliza Rajs je izjavila da učesnici šestostranih razgovora o nuklearnom programu Severne Koreje imaju osećaj – kako se izrazila – hitnosti nastavljanja procesa. Ona je to rekla posle sastanka u Singapuru sa ministrima inostranih poslova preostalih pet država koje učestvuju u razgovorima o nuklearnom razoružanju.

Na tom sastanku, održanom istovremeno sa godišnjim samitom ASEAN-a, Kondoliza Rajs je prvi put direktno razgovarala sa svojim severnokorejskim kolegom Pakom Jui-čunom. Državni sekretar je kasnije rekla da je to bio dobar sastanak sa zvaničnicima rešenim da krenu napred pre nego što dođe do još jednog višemesečnog zastoja.

XS
SM
MD
LG