Linkovi

Obama: Izrael i Palestinci će odrediti definitivan status Jerusalima


Verovatni demokratski kandidat na američkim predsedničkim izborima, Barak Obama, ponovio je svoje gledište da će Jerusalim biti glavni grad Izraela.

Međutim, Obama je rekao da će Izraelci i Palestinci odrediti definitivan status tog grada i da nije na Sjedinjenim Državama da to diktiraju. Senator iz Ilinoisa govorio je novinarima danas, u izraelskom gradu Sderotu, koji je često meta raketa koje ispaljuju palestinski ekstremisti iz Gaze.

Nešto ranije, Obama se u Ramali, na Zapadnoj obali, susreo sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, dok je u Jerusalimu razgovarao sa izraelskim ministrom odbrane Ehudom Barakom, liderom opozicije Bnjeminom Netanjahuom i predsednikom Šimonom Peresom. Tokom obilaska Izraela Obama je na temenu nosio jevrejsku kapicu i položio venac na spomenik u Jad vašemu, podignutom u znak sećanja na žrtve holokausta. On će se večeras tokom večere sastati sa premijerom Ehudom Olmertom.

Izraelski mediji izveštavaju da je grupa jevrejskih mladića pretukla dva Palestinca nekoliko sati pošto je Palestinac naleteo buldožerom na desetine automobila i povredio 16 ljudi. Očevici kažu da su prebijeni Palestinci obliveni krvlju kasno sinoć uspeli da se domognu jedne jevrejske kuće, u kojoj im je pružena pomoć i zaštita.

Okupljeni posmatrači su za to vreme tražili od napadača da pobiju sve Jevreje koji pomažu Palestincima. Rabin iz obližnje verske škole je osudio napad na Palestince i rekao da u njemu nije učestvovao nijedan od njegovih đaka.

XS
SM
MD
LG