Linkovi

Boris Tadić: Rad misije Euleks na Kosovu mora biti dogovoren sa Beogradom


Na sastanku zvaničnika Srbije sa šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom zvanično dogovoren početak pregovora o uobličavanju međunarodnog prisustva na Kosovu.

Šef diplomatije Vuk Jeremić i ministar za Kosovo Goran Bogdanović ponovili su u razgovoru sa Zanijerom stav Vlade da preoblikovanje međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu mora biti sprovedena u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti i uz dobijanje potvrde u tom telu Ujedinjenih nacija. Srpski ministri još jednom su iskazali nezadovoljstvo zbog jednostranog poteza generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna i pokušaja početka rekonfiguracije civilnog prisustva na Kosovu bez odluke Saveta bezbednosti.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova kaže se da je Lamberto Zanijer naglasio da je najvažniji cilj UNMIK-a očuvanje mira i stabilnosti, da će misija UN raditi na osnovama pune statusne neutralnosti i isključivo u okviru mandata Rezolucije 1244.

Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar spoljnih poslova Kipra Markos Kiprijanu potvrdili su zajednički stav dve zemlje da rad misije Euleks na Kosovu mora biti dogovoren sa Beogradom, uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i uz potvrdu Saveta bezbednosti. Predsednik Tadić založio se za početak dijaloga sa UN o rekonfiguraciji međunarodnog prisustva na Kosovu, a Kiprijanu je i u razgovoru sa predsednicom Parlamenta Slavicom Đukić Dejanović istakao stav svoje zemlje da se budući status Kosova mora rešiti sporazumom dve strane uz poštovanje međunarodnog prava.

Analitičari posetu šefa UNMIK-a Beogradu tumače kao potrebu da se razgovara o svim važnim pitanjima vezanim za svakodnevni život.

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda smatra da Srbija treba da bude u stalnoj komunikaciji sa svim međunarodnim institucijama koje imaju nadležnost na Kosovu i zato kaže da je najvažnije to da je komunikacija nastavljena i da će u budućnosti tema biti kako obezbediti temelje mira i stabilnosti. U praktičnom smislu, kaže Vejvoda, treba obezbediti što normalniji život i da se bezbednost Srba i njihov život na Kosovu učini lakšim i podnošljivijim.

XS
SM
MD
LG