Linkovi

Hapšenje Karadžića inspirisalo brojne uvodnike u američkim dnevnicima


Hapšenje Radovana Karadžića inspirisalo je brojne uvodnike i pisma u američkim dnevnicima. U tekstu "Lice zla" u Vašington Postu, arhitekta Dejtonskog mirovnog sporazuma Ričard Holbruk evocira uspomene na svoj prvi i jedini susret sa Karadžićem pre 13 godina. Holbruk je tada, kao deo malog diplomatskog tima, pregovarao sa Slobodanom Miloševićem o okončanju opsade Sarajeva, i seća se da je Karadžić burno I emotivno reagovao na američke zahteve ali da je general Ratko Mladić bio dominantnija ličnost u razgovorima. "Sada, kada je jedan od ovih strašnih ubica uhvaćen, imperativ je da ga I Mladić sledi na istom putovanju" – podvlači Holbruk. Američki diplomata ocenjuje da hapšenje ima poseban značaj jer su ga obavile srpske vlasti, navodeći da predsednik Boris Tadić zaslužuje veliko priznanje za tu akciju. "Ovaj čin Srbiju približava članstvu u EU" – konstatuje Ričard Holbruk.

Njujork Tajms u svom uvodniku pozdravlja vest o hapšenju lidera bosanskih Srba koji je, kako se navodi, "orkestrirao neke od najvećih užasa rata u Bosni I Hercegovini." Uprkos objašnjenju da je Karadžić izbegavao hapšenje zahvaljujući uverljivom lažnom identitetu, verovatniji razlog je da su predsednik Boris Tadić i njegova prozapadna vlada rešili da poboljšaju šanse Srbije da udje u EU, i konačno naredili istražiteljima da obave svoj posao – navodi njujorški dnevnik. Njujork Tajms ističe da Karadžićevo hapšenje služi kao upozorenje ostalim liderima koji podstiču genocid i veruju da mogu da imaknu pravdi oslanjajući se na saradnju svojih suseda, I nepažnju medjunarodne zajednice. "Nadamo se da će Srbija uskoro obaviti još jednu istorijsku istragu i uhvatiti generala Mladića. Beograd takodje mora da se pomiri sa nezavisnošću Kosova. Ipak, predsednik Tadić je pokazao pravu političku hrabrost i Evropa bi trebalo da ga podstakne poboljšanjem trgovinskih odnosa. Duga opsada Sarajeva I masakr u Srebrenici ne smeju nikada birti zaboravljeni, ali je u svačijem interesu da Srbija okonča svoju dugu, samo-nametnutu izolaciju" – zaključuje nacionalni dnevnik.

A bizarni detalji o dvostrukom identitetu haškog optuženika toliko fasciniraju američke medije, da se tom temom bavi još veći broj dnevnika nego što je juče izvestio o njegovom hapšenju. „Ozloglašeni begunac nije se krio u mračnoj pećini niti zabačenom manastiru, već je živeo u srpskoj prestonici" – piše Njujork Tajms, dodajući da je, „umesto da se pritaji, Karadžić držao javna predavanja o alternativnoj medicini pred stotinama gledalaca". „Bivši lider bosanskih Srba izgradio je javni život u bekstvu, po svemu sudeći bez straha da će biti otkriven", piše Los Andjeles Tajms. Više od deset godina najtraženiji ratni zločinac izbegavao je medjunarodnu pravdu tako što se, uz prerušavanje koje kao da je smislio autor nekog trilera, krio – „svima ispred nosa" – navodi Majami Herald International.

XS
SM
MD
LG