Linkovi

Čarls Kapčan: Srbija pod Tadićem menja unutrašnji i spoljnopolitički kurs


Ekspert za Evropska pitanja u vašingtonskom institutu Savetu za spoljnopolitičke odnose, Čarls Kapčan, kaže da činjenica da su domaće snage bezbednosti uhapsile Karadžića pokazuje da strukture koje su se najviše opirale saradnji sa Haškim tribunalom menjaju svoj odnos prema pitanju ratnih zločinca. U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike Kapčan je izjavio da, sa stanovišta američke vlade, hvatanje Karadžića predstavlja dokaz da Srbija pod Borisom Tadićem menja unutrašnji i spoljnopolitički kurs.

«Zaista liči na istorijsku prekretnicu. Zemlja koja dugo nije znala kojim pravcem da krene, najzad je donela odluka kuda želi da ide. Pitanje ratnih zločina bilo je na vrhu liste prigovora na račun Srbije u Vašingtonu i Briselu. Razni sporazumi koje je Zapad ugovarao sa Beogradom su propali zbog opiranja mnogih zemalja da nastave pregovore sve dok glavni haški optuženici ne budu uhapšeni. Pored toga, ostaje pitanje Kosova i ja sumnjam da će u dogledno vreme bti ostvaren bilo kakav pomak u tom pogledu. Međutim, očekujem da će Sjedinjene Države i evropski blok sada ubrzati proces pridruživanja Srbije NATO savezu i Evropskoj Uniji i da Beograd može da računa na određene ekonomske podsticaje. U svakom slučaju, Vašington veoma povoljno ocenjuje Karadžićevo hapšenje.»

Po Kapčanovoj oceni, nova koaliciona vlada Srbije je pokazala iznenađujuću saglanost u vezi sa hapšenjem Karadžića. On dodaje da je prerano govoriti o dugoročnoj stabilnost koalicije, ali da socijalisti pokazuju da su na putu ideološke transformacije.

«Oni su se pridružili vladi delimično iz instrumentalnih razloga, drugim rečima oni se ne slažu ideološki sa Tadićevom strankom, ali žele vlast. Ali, rekao bih da se Socijalistička stranka menja i da je željna da mračniju strane svoje nedavne prošlosti ostavi iza sebe. Socijalisti se izgleda slažu sa Tadićem da Srbija treba da se okrene Zapadu. Socijalisti i demokrate su se izgleda napokon saglasili u tome da predaja ratnih zločinaca predstavlja glavni uslov za ostvarenje takvog kursa.»

Po rečima našeg sagovornika, koalicija Borisa Tadića će bez sumnje biti podvrgnuta kritici nacionalističkih i desničarskih struja u Srbiji, ali izgledi su dobri da će nova vlada preživeti te udarce.

«Generalno gledano, centar političke gravitacije u Srbiji pomeren je u pro-evropskom pravcu. To otvara prostor socijalistima, Tadiću i njegovim saveznicima da izgrade stabilnu koaliciju na pro-zapadnoj platformi.»

Takva preorijentacija Srbije dobrodošla je vest za ceo region, kaže Kapčan, jer označava «završno poglavlje u knjizi o raspadu Jugoslavije, u kome su granice konačno utvrđene, a međusobno pomirenje zasnovano na ispunjenoj pravdi.» Sve to najavljuje mir i stabilnost na prostoru bivše Jugoslavije, koji bi ubrzo mogao da postane integralni deo Evrope, zaključuje Čarls Kapčan.»

XS
SM
MD
LG