Linkovi

Đukanović: Hapšenje Karadžića važno za obnovu povjerenja u regionu


Crnogorski premijer Milo Đukanović ocijenio je danas da je veoma dobro što je uhapšen haški optuženik Radovan Karadžić, jer je to važna pretpostavka za obnovu poljuljanog povjerenja u regionu.

"To je jako dobro. Vjerujem da se na ovaj način pravi značajan korak ka konačnom finaliziranju tog prethodnog poglavlja ratova na prostoru bivše Jugoslavije, tako što će se dosljedno utvrditi odgovornost za eventualno počinjene ratne zločine", rekao je Đukanović novinarima.

"Smatram da je ovo veoma važno za Srbiju i da je veoma dobro da se događa u prvim danima funkcionisanja nove vlade", naveo je Đukanović i podsjetio da je Srbija nedavno dobila uslovni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, upravo zbog zahtjeva da se uspostavi puna saradnja sa Haškim tribunalom.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić pozdravio je hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića, navodeći da će tim činom "duše nevinih žrtava dobiti barem malo mira".

Srpska narodna stranka osudila je danas hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića, ocjenjujući da taj čin predstavlja veliku sramotu i ogromnu političku grešku.

Njen lider Andrija Mandić naveo da je Haški tribunal, uprkos stalnim nastojanjima Srbije da izađe u susret britansko-američkim ucjenama i zahtjevima, pokazao da za njega ne postoje granice.

Pokret za promjene upitao je danas u vezi sa hapšenjem Karadžića zašto je Srbija baš u ovom trenutku odlučila da to učini, u saradnji sa institucijama međunarodne zajednice.

PzP to razumije i prihvata kao težnju političkog vrha Srbije ka bržim EU integracijama i boljem životu njenih građana", kaže se u saopštenju.

Crnogorska politička javnost mora se sa izuzetnim senzibilitetom posvetiti pitanju hapšenja Radovana Karadžića, jer neoprezne izjave mogu imati značajne posljedice za Crnu Goru, ali i ukupne odnose u regionu, ocijenila je Socijalistička narodna partija.

XS
SM
MD
LG