Linkovi

Grim: Obama bi bio skloniji reviziji politike prema Kosovu


Barak Obama će biti daleko agresivniji na diplomatskom polju u američkoj inostranoj politici, kaže u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem rekao saradnik vašingtonskog lista Politico, Rajan Grim.

GRIM: Novembra ove godine biće izabran novi američki predsednik i administacija. Proteklih osam godina imali smo centralnu, unilateralanu inostranu politiku, koja će ustupiti mesto multilateralnom pristupu - ako Demokrate pobede. Demokratski predsednički kandidat Barak Obama govori da duboko ceni saradnju sa zemljama širom sveta, a to će naglasiti i tokom svoje turneje po Avganistanu, Iraku, Bliskom istoku i Evropi, na koju je krenuo u subotu. S druge strane, Mekejn će prihvatiti i neku vrstu multilateralizma, pošto, po svemu sudeći, američki narod odbacuje unilateralizam, što se vidi i po velikom padu popularnosti sadašnjeg predsednika - na 28 odsto - i smanjenju podrške njegovoj politici u Iraku.”

GLAS AMERIKE: Kakve će biti glavne spoljnopolitičke razlike izmedju predsedničkih kandidata Džona Mekejna i Baraka Obama?

GRIM: Obama će biti daleko agresivniji na diplomatskom polju, dok je Mekejnovo ratno iskustvo, a i ono kasnije, uglavnom imalo vojni naglasak. On je uvek bio član kongresnih odbora za inostranu politiku i smatro se vojnim ekspertom i strategom. To ipak ne znači da će Mekejn, ako postane predsednik, odmah izvršiti invaziju na neku zemlju ili ući u neke vojne avanture, ali to znači da kada razmišlja, on to čini kao vojni strateg, koji se ultimativo pita koje je najbolje vojno rešenje. Ipak, njegov primarni fokus je vojni, dok bi se Obama više oslanjao na diplomatiju. To će biti izraženije kada na površinu izbiju razna druga pitanja, od manjeg interesa za Sjedinjene Države, koja je Vašington ignorisao, pošto je bio vojno angažovan na brojnim mestima, a koja su sastavni i složeni deo svetske politike i faktor u održvanju globalne stabilnosti. Tu će od bitnog značaja biti i nova slika i diplomatija, a kroz to i uticaj Sjedinjenih Država.

GLAS AMERIKE: Gde smatrate da su najveće spoljnopolitičke promene najverovatnije i da li su tu i Srbija i Kosovo?

GRIM: Najvažnija promena će se dogoditi u Iraku. U toj zemlji se sada nalazi 140.000 američkih vojnika i oko 200.000 radnika i preduzetnika. Obama je rekao da bi za 16 meseci povukao skoro sve američke snage, a ostavio jezgro koje bi se borilo protiv Al Kaide i drugih terorističkih elemenata. To će istovremeno omogućiti adminstraciji da prebaci veći broj vojnika u Avganistan. Prelazak sa vojnih na intenzivnije diplomatske aktivnosti, mogao bi da omogući i preispitivanje stava prema Kosovu. U ovom momentu, oba kandidata podržavaju nezavisnost Kosova, ali ako im bude potrebna pomoć Rusije ili Kine u Avganistanu i drugde, mislim da bi Obama, kao pragamtičniji političar, verovatno bio skloniji da preispita pitanje nezavisnosti Kosova, ako bi to obezbedilo podršku zemalja kao što su Rusija, Kina i Indija i uspeh njegove politike u Avganistanu, Iranu i drugde.

XS
SM
MD
LG