Linkovi

Buš podržava nezavisnost Kosova i protivi se podjeli kosovske teritorije


Predsjednik Buš razgovarao je u Ovalnoj kancelariji Bijele kuće sa predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i premijerom Hašimom Tačijem, koji predvode državnu delegaciju u prvoj službenoj posjeti Sjedinjenim Državama otkako je Kosovo u februaru proglasilo nezavisnost.


«Snažno podržavam nezavisnost Kosova i protivim se bilo kakvoj podjeli. Snažno vjerujem da misiju UN na Kosovu treba što prije prenijeti na Evropsku uniju», kazao je američki predsjednik.

Buš je obećao da će nastaviti da afirmiše međunarodno priznanje kosovske nezavisnosti i podršku integraciji Kosova u Evropsku uniju i NATO.

«Obećao sam da će SAD nastaviti da ubjeđuju sve one koji do sada nisu priznali Kosovo da to učine što je prije moguće», kazao je Buš.

Sejdiju se zahvalio američkom predsjedniku na podšrci i kazao da će se Kosovo graditi kao demokratska država u kojoj će svi građani uživati jednaka prava, pri čemu će posebna pažnja biti posvećena zaštiti manjinskih zajednica.

«Garantovali smo presjedniku Bušu da ćemo primjeniti odredbe Ahtisarijevog plana», kazao je Sejdijju.

Premijer Tači je - u sličnom tonu - ocijenio bilateralne odnose sa Vašingtonom "zajedničkom uspješnom pričom".

Tači je obećao dobre odnose sa svim kosovskim susjedima.

«Imaćemo odlične odnose sa svim sudjedima, a u budućnosti i sa Srbijom. kao suverena i nezavisna država želimo da budemo dio NATO-a i Evrospke unije i želimo da imamo odlične odnose sa SAD. To je naše obećanje, naša odgovornost i naša vizija», kazao je Tači.

Kosovska državna delegacija u petak se sastala sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs i sekretarom za odbranu Roberom Gejtsom.

XS
SM
MD
LG