Linkovi

U akciji srpskih službi bezbednosti uhapšen Radovan Karadžić


Savet za nacionalnu bezbednost saopštio je da je akcijom srpskih službi bezbednosti lociran i uhapšen haški optuženik Radovan Karadžić.

Karadžić je priveden istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, u skladu sa Zakonom o saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju. U saopštenju se, međutim, ne navodi kada i gde je Karadžić uhapšen, mada je u Tužilaštvo za ratne zločine rečeno da je Karadžić uhapšen u Srbiji, a mediji spekulišu da je uhapšen u Beogradu.

Ministartsvo unutrašnjih poslova saopštilo je da nije učestvovalo u hapšenju Karadžića.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je povodom hapšenja Radovana Karadžića da međunarodno pravo i domaći zakoni moraju da budu poštovani.

Nekadašnji lider bosanskih Srba uhapšen je samo nekoliko dana posle saopštenja iz nove Vlade da je promenjen sastav Akcionog tima za saradnju sa Haškim tribunalom, a nekoliko sati pre hapšenja Akcioni tim je zasedao i odlučio da će zasedati svakodnevno i da je dogovorio drugačiju dinamiku rada i aktivnosti tog tima. Bio je to prvi sastanak Akcionog tima u novom sastavu, kome su prisustvovali novi članovi - ministar policije Ivica Dačić i direktor Bezbednosno informativne agencije Saša Vukadinović.

Posle tog sastanka predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da u posetu Beogradu u utorak dolazi glavni tužilac Haškog suda Serž Bramerc ali da ne treba očekivati spektakularne rezultate.

Posle hapšenja Radovana Karadžića na slobodi su još dva haška optuženika - Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Bramerc pozdravio hapšenje Karadžića

Glavni tužilac Haškog tribunala, Serž Bramerc, pozdravio je hapšenje Radovana Karadžića i u ime Kancelarije glavnog tužioca čestitao srpskim vlastima, pre svega Nacionalnom savetu za bezbednost i Veću za ratne zločine, na uspehu koji – kako se navodi - predstavlja prekretnicu u saradnji sa Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

“Kolege iz Beograda su me izvestile o ovoj uspešnoj operaciji čiji je rezultat hapšenje Radovana Karadžića... Ovo je veoma važan dan za žrtve koje su čekale na ovo hapšenje više od decenije. To je takođe važan dan za međunarodnu pravdu, jer jasno pokazuje da niko nije van dohvata zakona i da će pre ili kasnije svi begunci biti izvedeni pred lice pravde”, navodi se u saopštenju Kancelarije glavnog tužioca Haškog tribunala.

Datum transfera Radovana Karadžića u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala biće blagovremeno saopšten.

Pozitivni komentari evropskih funkcionera

Hapšenje Radovana Karadžića je "važan korak u približavanju Srbije Evropskoj uniji", saopštilo je francusko predsedništvo EU. Evropski komesar Oli Ren smatra da je to "ključni dogadjaj za težnje Srbije da se priključi Evropskoj uniji". Francusko predsedništvo je u saopštenju naglasilo kako hapšenje Karadžića "svedoči o rešenosti nove vlade u Beogradu da doprinese miru i stabilnosti u regionu", dok je Oli Ren ocenio da je "to svakako presudan korak u saradnji Srbije s Medjunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i da dokazuje rešenost nove vlade da dostigne punu saradnju s tim tribunalom". "To je dobar dan za pravdu na Balkanu", a "nova srpska vlada je dokazala privrženost evropskim vrednostima"dodaje u svom

komentaru predstavnik Evropske unije Havijer Solana.

Visoki evropski predstavnik je istakao "ogromno zadovoljstvo" zbog hapšenja Karadžića i naglasio da će "Karadžić izaći pred Haški sud, gde će imati pošteno sudjenje i odgovarati za mnoge zločine".

XS
SM
MD
LG