Linkovi

Đukanović i Gusenbauer saglasni da se integracija u EU odvija po principu regate


Proširenje Evropske unije mora se nastaviti, a na tom putu će pojedinačni uspjesi zemalja kandidata biti odlučujući, rekao je danas u Podgorici savezni kancelar Austrije Alfred Gusenbauer prilikom susreta sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

Crnogorski premijer Milo Đukanović, naglašavajući da evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu, istakao je da je sa austrijskim kancelarom saglasan da Evropa mora biti dosljedna principu regate:

‘’…što znači da ne može biti govora o nekom kolektivnom pristupanju, gdje dinamika pristupanja svake države ne zavisi samo od njene sposobnosti da usvaja evropske standarde, nego, možda, i od neke lošije sposobnosti i sporije dinamike u nekoj drugoj, susjednoj državi. Ne, zajedno smo privrženi ideji regate, što znači da svaka država napreduje prema Evropi onom dinamikom kojom je u stanju da usvaja zahtjevne evropske demokratske standarde’’.

Proširenje EU mora se nastaviti i neuspjeh referenduma u Irskoj na smije obeshrabriti druge zemlje na putu kao Evropi, rekao je savezni kancelar Austrije Alfred Gusenbauer. On je dodao da države moraju zaslužiti ulazak u EU:

‘’Saglasan sam sa premijerom da svaku zemlju treba teretirati u skladu sa njenim zaslugama, te da će na svom putu ka EU, Crna Gora imati podršku Austrije’’.

Austrijski kancelar istakao je da je Austrija bila jedan od prvih partnera Crne Gore u Evropi i obećao da će to biti nastavljeno:

‘’Mnogo je austrijskih kompanija koje su zainteresovane za investicije u Crnoj Gori u različiti oblastima, prije svega u oblasti turizma, infrastrukture, energetike…’’

Crnogorski premijer istakao je da je Crna Gora najzanimljivija investiciona destinacija u regionu, zbog čega je u njoj sve više austrijskih investitora:

‘’Posebno u onim oblastima koje predstavljaju naš strateški investicioni prioritet, a to je putna infrastruktura, energetika i turizam’’.

XS
SM
MD
LG