Linkovi

Senator Barak Obama pruža podršku Avganistanu i nastavku borbe protiv terorizma


Predsednički kandidat Demokratske stranke Barak Obama razgovarao je sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem u Kabulu. Američki senator, koji putuje kao član kongresne delegacije, sastao se i sa američkim vojnicima i njihovim komandantima. Barak Obama je razgovarao tokom ručka sa predsednikom Hamidom Karzaijem u izuzetno obezbedjenoj predsedničkoj palati.

On je bio u društvu sa senatorima Džekom Ridom, demokratom iz Rod Ajlenda i Čakom Hejgelom, republikancem iz Nebraske. Portparol avganistanskog predsednika Homajun Hamizada izjavio je posle sastanka da su dve strane razmenile mišljenja o širokom spektru pitanja, uključujući progres koji je Avganistan postigao u rekonstrukciji zemlje i borbi protiv teroizma.

«Senator Obama preneo je svoju privrženost Avganistanu i rekao da pruža podršku Avganistanu i nastavku borbe protiv terorizma. Sa avganistanske strane, naravno, predsednik Karzai je izrazio zahvalnost. Kao što znate predsednik Karzai je ranije rekao da su obe političke partije u Americi prijatelji Avganistana i da će, bez obzira na to ko pobedi na narednim izborima, Avganistan imati snažnog partnera u Sjedinjenim Državama».

Senator Obama je obećao da će uputiti još vojnika u Avganistan ako postane američki predsednik i da će zatražiti postepeno povlačenje američkih trupa iz Iraka. Medjutim, senator iz Ilinoisa je kritikovao predsednika Karzaia zato što nije učinio dovoljno na rekonstrukciji avganistanskih institucija. Kada je zamoljen za odgovor na Obamine kritike, predsednički portparol Hamizada je priznao teškoće sa kojima se Avganistan suočava.

«Nismo videli to kao kritiku zato što postoje stepeni realnosti u toj izjavi. Činjenica je da se mi, postižući značajan progres u rekonstrukciji zemlje i borbi protiv terorizma i stvaranju normalnog života za sve gradjane Avganistana, takodje suočavamo sa značajnim terorističkim pretnjama.»

Predsednik Karzai je važan saveznik Amerike u ratu protiv terorizma, ali se nedavno suočio sa sve većim kritikama kod kuće i u inostranstvu zbog ne preduzimanja odlučne akcije radi eliminisanja povećane korupcije u svojoj administraciji, dogovora sa bivšim ratnim vodjama i sprečavanja proizvodnje droge. Kritičari kažu da su svi ti činioci doprineli jačanju talibanskih pobunjenika. Kongresna delegacija takodje treba da poseti Irak na putu prema Bliskom istoku i Evropi. Ova poseta se široko razmatra kao namera demokratskog predsedničkog kandidata da odgovori na kritike republikanaca, da on nema spoljnopolitičko iskustvo da bi bio glavnokomandujući američke vojske.

Obamin republikanski rival Džon Mekejn kritikovao je Obamu zato što je saopštio strategiju za Irak i Avganistan pre nego što je otputovao u te zemlje. Senator Obama je u subotu doputovao u severoistočni Avganistan gde je razgovarao sa regionalnim komandantima snaga NATO-a. Većinom američke snage, resporedjene su u istočnom delu zemlje u kojem je ove godine primetno znatno povećanje broja talibanskih napada.

XS
SM
MD
LG