Linkovi

Podgorica: Hoće li i kada Crna Gora priznati nezavisnost Kosova?


U Crnoj Gori, ponovo je vruća tema pitanje hoće li i kada zvanična Podgorica priznati nezavisnost Kosova. I dok opozicija u slučaju da se to desi prijeti nemirima, predstavnici vlasti ne obaziru se na takve najave.

Lider Srpske narodne stranke Andrija Mandić upozorio je crnogorsku vlast da ozbiljno uradi procjenu rizika od mogućeg priznavanja nezavisnosti Kosova po stabilnost višenacionalne Crne Gore.

On je rekao da Crnu Goru očekuju masovni protesti ukoliko Vlada prizna nezavisnost Kosova i naglasio da će njegova stranka „preuzeti odgovornost da kanališe narodno nezadovoljstvo".

„Lično, i dalje vjerujem u snagu građana koji će biti spremni da spriječe sramotu koju najavljuju najuticajniji pojedinci iz izvršne vlasti", rekao je Mandić.

No, politički direktor Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić uzvratio je da lider Srpske narodne stranke Andrija Mandić i njegova stranka odavno ne predstavljaju ozbiljnu političku snagu i njegove prijetnje masovnim protestima ne treba ozbiljno shvatati.

Prema riječima Sekulića, Mandiću takve izjave služe samo da bi okupio sve malobrojnije birače.

''Vremena kada su Mandić i njemu slični mogli da plaše bilo koga u regionu odavno su prošla, a toga je svjestan i lider Srpske liste'', rekao je Sekulić.

Predsjednik Demokratske srpske stranke Ranko Kadić ocijenio je da je strah crnogorskog režima od reakcije naroda najvažniji faktor koji odlaže obećano priznanje nezavisnosti Kosova.

Kadić je rekao da, to da li će crnogorska vlast odlučiti da prizna kosovsku nezavisnost zavisi prvenstveno od naroda i da je ubijeđen da je na narodu "da neke stvari presiječe".

XS
SM
MD
LG