Linkovi

Građevinski projekat treba da udahne život u prirodni rezervat Everglejds


Veliki delovi floridskog ekosistema su isušeni - posle višedecenijske kontrole poplava. Projekat obuhvata najveći veštački nadzemni rezervoar na svetu i čuveni Nacionalni park Everglejds.

Najbolji način obilaska ovog dela Floride je putovanje brodom. Plavni basen reke Kisimi je deo ekosistema veličine 47 hiljada kvadratnih kilometara, koji obuhvata i Everglejds, najveći subtropski rezervat u Sjedinjenim Državama. Čak Vilbern vodi ekipu armijskog Inžinjerijskog korpusa koja obnavlja basen. On kaže da kanali probijeni tokom 1960-ih i ranih '70-ih da bi se sprečile poplave, izazivaju ozbiljan poremećaj ekologije Everglejdsa i močvara na jugu Floride.

«To je dovelo do promene plavnog basena. Obuhvatilo je taj basen i u suštini ga isušilo», kaže Vilbern.

Kanali su isušili dve trećine basena. Zbog toga je američki Kongres 1992. odobrio radove, kao što je izgradnja ove brane, da bi obnovio više od stotinu kvadratnih kilometara plavnog basena.

«Basen reke Kisimi treba da bude potpuno obnovljen do 2012, tako da ima još mnogo da se uradi u naredne četiri godine», kaže Vilbern.

Plan obuhvata i obnovu gotovo 70 kilometara krivudavog korita reke.

Dalje na jug, na velikim floridskim poljima šećerne trske, restauraciju je podstakao najavljeni sporazum u vrednosti od milijardu i 750 miliona dolara, između najvećeg američkog odgajivača šećerne trske i države Floride.

Prema tom sporazumu, o kojem se još pregovara, Ju-Es šuger bi prekinuo rad posle otprilike šest godina i prodao gotovo 780 kvadratnih kilometara polja šećerne trske da bi se dobio prostor za mrežu rezervoara i močvara kojima bi se vratila voda u Everglejds.

Čak i pre nedavnog saopštenja kompanije Ju-Es šuger, počela je izgradnja jednog ogromnog rezervoara.

Nadležni kažu da je prerano govoriti o mogućem uticaju dogovora sa proizvođačem šećerne trske na planove za izgradnju rezervoara. On bi se koristio za obnovu gotovo milion hektara ekosistema Everglejdsa – skupljanjem gotovo šest milijardi litara vode dnevno, koji sada otiču u more. Greg Mej, šef Službe za obnovu ekosistema Južne Floride, koordiniše rad agencija koje izvode restoraciju.

«Moramo da obezbedimo prostor za skladištenje vode, mogućnost prečišćavanja vode i zaštitu od poplave, koja je neophodna da bi se zaštitilo sedam miliona ljudi koji okružuju preostali Everglejds», kaže Mej.

Rezervoar je element sveobuhvatnog plana restauracije Everglejdsa u vrednosti od osam milijardi dolara.

Međutim, jedna organizacija za zaštitu prirodne sredine je pokrenula sudski proces i rad na rezervoaru je trenutno prekinut. Bred Sjuvel, pravni zastupnik Saveta za odbranu prirodnih izvora, kaže da savet traži garancije da će rezervoar biti korišćen za obnovu Everglejdsa, a ne za razvoj.

«Iako je u samom naslovu restauracija Everglejdsa, u Floridi su veoma jaki interesi koji bi hteli da se rezervoar pretežno koristi za snabdevanje vodom. Oni očekuju da se potražnja vode u naredih 20 godina poveća za 30 odsto», kaže Sjuvel.

Mnogi stručnjaci kažu da će najnoviji rast u ovom delu Sjedinjenih Država da onemogući vraćanje Everglejdsu njegovog nekadašnjeg sjaja. Ipak, program restauracije je bar pokušaj da se to ostvari.

XS
SM
MD
LG