Linkovi

Andrej Logar: Što skoriji prijem Crne Gore u STO politički prioritet


Bilateralni sporazumi Crne Gore i pojedinih članica Svjetske trgovinske organizacije trebalo bi da budu završeni do kraja septembra, kako bi posljednja runda multirateralnih razgovora bila zakazana za oktobar, konstatovano je u Ženevi na sastanku na kome je razgovarano o prijemu Crne Gore u STO.

Nakon sastanka Radne grupa za pristupanje Crne Gore STO i razmatranja Nacrta završnog izvještaja o tom procesu, potpredsjednik Vlade Crne Gore Gordana Đurović kazala je kako je sagovornicima prenijela da je crnogorska strana ispunila sve obaveze i da je sada red da to urade i ostali.

"Tražili smo da se, kada već kažu da je Crna Gora politički prioritet, tako i postave u smislu konkretnih obaveza koje imaju i oni i mi, i da probamo da bilateralne sporazume zaključimo do kraja septembra", rekla je Đurović.

Predsjedavajući Radne grupe Andrej Logar kazao je da je što skoriji prijem Crne Gore u STO politički prioritet.

Direktor Direktorata za proširenje Arif Husein optimista je da bi Crna Gora do kraja godine mogla postati članica STO. On je naveo da će njegov Direktorat, iako nema naredbodavne ingerencije, sugerisati članicama STO, koje traže bilateralne ugovore sa Crnom Gorom, da što prije zakažu datum potpisivanja.

Sjedinjene Američke Države, Norveška, Kina, Japan, Kanada, Švajcarska i Brazil države su koje traže potpisivanje bilateralnih ugovora sa Crnom Gorom.

Proces pristupanja Crne Gore STO počeo je u februaru 2005. godine, od kad je održano pet sastanaka radnih grupa.

STO trenutno ima 153 članice, a oko 30 zemalja se nalazi u procesu pristupanja.

XS
SM
MD
LG