Linkovi

Predsednik Buš želi nove naftne bušotine nadomak obala Sjedinjenih Država


Predsednik Džordž Buš želi da Kongres proširi traganje za naftom nadomak obala Amerike kako bi se smanjile rekordno visoke cene benzina. Opozicione demokrate kažu da bi naftne kompanije trebalo da počnu da koriste posede na kojima već imaju pravo da traže naftu.

Predsednik Buš je protekle nedelje ukinuo zabranu Bele kuće na traganja za naftom nadomak obala Amerike. On u svom nedeljnom radio govoru kaže da bi te oblasti trebalo kasnije da proizvedu količine nafte ravne desetogodišnjoj trenutnoj proizvodnji tog energenta.

«Na žalost, čitav mesec je prošao od kako sam apelovao na Kongres da ukine sličnu zabranu u zakonodavnom telu, a tim tim povodom još nije učinjeno ništa. To znači da je jedina stvar koja sada stoji izmedju američkog naroda i ogromnih resursa nafte u američkim priobalnim oblastima akcija američkog Kongresa».

U radio odgovoru demokrata, senator iz države Vašington, Peti Marej, rekla je da demokrate podržavaju veću eksploataciju nadomak obala, ali žele da naftne kompanije počnu bušenje na preko 27 miliona hektara, koje su već iznajmile od federalne vlade.

«Ta se nafta neće sama eksploatisati. Verujemo da je vreme da naftne kompanije iskoriste to zemljište i eksploatisanu naftu iznesu na američko tržište, a ne da je pošalju u inostranstvo onome ko ponudi najveću cenu.»

Pet Marej dodaje da demokrate takodje žele da predsednik Buš iznese na tržiste deo od oko 700 miliona barela američkih naftnih strateških rezervi.

«Kad je otac predsednika Buša posegao za naftnim rezervama 1991. godine, cene su odmah pale. Ne znam šta predsednik Buš misli, ali četiri i po dolara po galonu benzina predstavlja vanrednu situaciju za američke porodice. Kada je predsednik Buš poslednji put napunio rezervoar svog automobila?», upitala je Marej.

Predsednik Buš kaže da zna da su mnoge porodice zabrinute zbog povećanja cena goriva i pada vrednosti nekretnina. Međutim, on ističe da poreske olakšice i poslovne inicijative o kojima je donet zakon ranije ove godine daju novu energiju ekonomiji:

«Uprkos izazovima sa kojima smo suočeni, naša ekonomija je pokazala neverovatnu otpornost. Izvoz je i dalje u porastu, rast produktivnosti je jak i mada je ekonomski rast u prvom kvartalu ove godine bio sporiji nego što bismo želeli, ipak je to bio rast».

Cene nafte su juče porasle posle trodnevnog uzastopnog pada. Američke cene na malo su prošlog meseca porasle najviše od 2005. zbog većih cena hrane i goriva. Prvi čovek Federalnih rezervi, Ben Bernanki, ukazao je da to povećava rizik od inflacije.

XS
SM
MD
LG