Linkovi

Ženeva: Bez napretka u pregovorima o nuklearnim ambicijama Teherana


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da Iran nije dao jasan odgovor na paket olakšica, koji mu je ponuđan u zamenu za suspenziju nuklearnog programa i da se nada da će od Teherana uskoro dobiti taj odgovor. Solana je govorio u Ženevi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa glavnim iranskim pregovaračem Saidom Džalilijem, koji je izjavio da Iran veruje da se mnogi problemi u vezi sa nuklearnim programom Teherana mogu da se reše.

Dvojica političara prethodno su učestvovala u razgovorima iza zatvorenih vrata, kojima je po prvi put prisustvovao visoki izaslanik SAD – državni podsektar Vilijem Berns. Na konferenciji za novinare Džalili je rekao da je američkoj delgaciji uručio pismo u kome se navode "zajednički stavovi i neslaganja". Sve do danas, administracija predsednika Buša inisitirala je na izbegavanju bilo kakvih nuklearnih razgovora sa Iranom dok ne prekine obogaćivanje uranijuma. Sjedinjene Države su se po prvi put pridružile nuklearnim pregovorima Irana i Evropske unije.

Sastanak na kome su učestvovali I predstavnici Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Rusije i Kine održan je zatvorenih vrata u istorijskoj Gradskoj skupštini. Cilj visoke delegacije bio je da uveri Iran da prekine svoj nuklearni program. Administracija predsednika Buša je na razgovore poslala trećeg po rangu funkcionera Stejt Departmenta, državnog podsekretara Vilijema Bernsa. Međutim, zvanični Vašington umanjuje značaj njegovog učesće, naglašavajući činjenicu da će on samo slušati razgovore, ali ne i učestvovati na njima.

Međutim, politički eksperti vide i to kao značajnu promenu politike. Sve do sada Vašington je odbijao da se direktno sastane sa Iranom u vezi sa pitanjem nuklearnog programa, osim ako Teheran prvo ne obustavi program obogaćivanja uranijuma. Danijel Vorner je direktor Centra za međunarodnu upravu na Institutu za međunarodne i studije za razvoj u Ženevi. On za Glas Amerike kaže da bi ovo zbilja moglo da bude najava ogromne promene američke politike. Vorner takođe ukazuje da postoje različite sprege u okviru vlade, koje zastupaju različita gledišta o tome šta učiniti povodom Irana i podvlači da Bernsovo prisustvo na sastanku ukazuje na pobedu jedne od tih grupa:

«Izgleda mi da u administraciji ima onih koji žele da pregovaraju sa Iranom i onih koji žele da zauzmu radikalniji stav. Takođe primećujemo sredstva koja se koriste u diplomatiji. To se zove filozofija dobrog i lošeg momka. Pretimo da ćemo učiniti nešto, a istovremeno nudimo pregovore, iza kojih se krije nešto. Mislim da smo sada svedoci takve jedne situacije».

Sjedinjene Države optužuju Iran da razvija program za proizvodnju nuklearnog naoružanja. Iran to demantuje. Teheran tvrdi da iranski program ima mirnodopsku svrhu i da kao potpisnik sporazuma o ne-širenju nuklearnog naoružanja ima pravo da teži toj opciji. Zategnutost je još veća otkako je Iran prošle nedelje u Persijskom zalivu testirao projektile, što je cenu nafte dovelo do rekordno visokog nivoa. Time je pritisak na sve strane, da nastoje da postignu sporazum o nuklearnom zastoju – još veći. Iran navodi da se zalaže za konstruktivne razgovore o nuklearnom programu svoje zemlje, ali upozorava da neće pokleknuti pred pretnjama tokom tih razgovora. Daniel Vorner kaže da razmena takvih komentara između Vašingtona i Teherana ne bi trebalo da se smatra previše ozbiljnom:

«Najveći deo toga je poza za javnost, što se događa na svim pregovorima. Izgleda mi da postoji kompromis, ako je Međunarodna agencija za atomsku energiju angažovana za neku vrstu kontrole, odnosno verifikacije toga kakva je zapravo svrha nuklearnog programa. Stoga mi izgleda da postoje načini da se izbegnu neke vrste vojne konfrontacije».

Vorner je aludirao na diskusije državnog podsekretara Bernsa sa šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju El Baradejom pred dolazak u Ženevu. Vorner veruje da je Berns želeo da dobije potvrdu da će se inspektori Ujedinjenih nacija složiti da odu u Iran i izvrše proveru nuklearnog programa Teherana. Prošlog meseca, zapadne sile su ponudile

Iranu paket ekonomskih i diplomatskih inicijativa u zamenu za zamrzavanje programa za obogaćivanje uranijuma. Pregovarači na današnjem sastanku nisu dobili odgovor na tu ponudu.

XS
SM
MD
LG